Ga naar Content

GroenLinks Haarlemmermeer boos over 'geheime' bijeenkomsten met Schiphol

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Haarlemmermeer is boos over twee besloten bijeenkomsten van Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, het ministerie van Infrastructuur en het gemeentebestuur. De partij vindt dat de afspraken in het openbaar gehouden moeten worden, juist nu Schiphol zo onder de loep ligt vanwege de veiligheid en de uitstoot van ultrafijnstof, CO2 en lawaai. Ondanks de kritiek van GroenLinks blijven onuitgenodigde pottenkijkers niet welkom.

Een KLM-Boeing 787-10 Dreamliner van KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Volgens fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks kan het college van burgemeester en wethouders zich nu niet permitteren om in beslotenheid de 'Schiphollobby' uit te nodigen. Ballieux wil dat het gemeentebestuur naar de raad komt om te debatteren over een onlangs rapport van de Gezondheidsraad over ultrafijnstof van Schiphol, de klimaatimpact van de luchtvaart en de veiligheidsproblemen op de luchthaven.

"De pijn zit hem in dat we van tevoren niet mogen weten wat er besproken gaat worden", zegt Maaike Ballieux tegen NH Nieuws. "Soortgelijke bijeenkomsten in Aalsmeer en Uithoorn waren wel openbaar. Zo zijn ze transparant en controleerbaar."

Geen probleem voor Schiphol

Voor Schiphol zou het geen probleem zijn als de bijeenkomsten in Haarlemmermeer openbaar zouden zijn, maar dat is volgens een woordvoerder niet aan hen, maar aan de gemeente om dat te beslissen.

GroenLinks vindt dat de gemeenteraad zich 'ferm moet uitspreken' over de luchthaven en de coronacrisis moet aangrijpen om een duurzamere en gezondere toekomst te bepleiten. Volgens Ballieux is er al ruim anderhalf jaar geen raadsvergadering is geweest waarin er over Schiphol is gedebatteerd.

Stoeptegels

Volgens wethouder Jurgen Nobel van Luchthavenzaken is het helemaal niet zo gek dat er besloten bijeenkomsten worden gehouden. "Of het nu over stoeptegels, energietransitie of Schiphol gaat, het is gebruikelijk dat voor openbare vergaderingen eerst informatieve bijeenkomsten worden georganiseerd", aldus Nobel. "Op korte termijn wordt twee keer in openbaarheid vergaderd over de luchthaven."

"Bovendien houden we deze afspraak achter gesloten deuren omdat er vrijuit gesproken moet kunnen worden. Er zitten ook ambtenaren bij en die moet je buiten het politieke debat houden. Er komt dus nog voldoende gelegenheid om hier later over te debatteren."

GroenLinks heeft nog met een motie geprobeerd af te dwingen om de bijeenkomsten openbaar te laten zijn, maar die werd door geen enkele andere partij ondersteund.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]