Ga naar Content

Herdenkingspaal onthuld op crashlocatie Wellington P9286

Ruim een half jaar na de laatste onthulling, werd gisteren aan de Groetpolderweg in Winkel een nieuwe herdenkingspaal onthuld. Deze paal is ter nagedachtenis van de bemanning van het vliegtuig de Wellington P9286 geplaatst. 

Foto: Mark Hakvoort

Bij de plechtigheid waren de veteranen van Veteranen Contactgroep Wieringen/Hollands Kroon en Veteranen Schagen aanwezig. De paal werd geplaatst en onthuld ter nagedachtenis van alle zes bemanningsleden, die in de nacht van 16 op 17 november 1940 om het leven kwamen, nadat hun toestel door een Duits jachtvliegtuig werd neergehaald.

Tijdens de ceremonie waren naast de wethouder ook een hoop belangstellenden aanwezig. "Er kwamen bijzondere verhalen en herinneringen naar voren", aldus Mark Hakvoort, voorzitter van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. 

Ook werden er bloemen op de begraafplaats bij de Lucaskerk gelegd.

Tekst loopt door onder foto. 

Foto: Mark Hakvoort/Privéfoto

De bemanning van de Wellington P9286 was nog jong, 20 tot 23 jaar. De herdenkingspaal is vernoemd naar het toestel van de crash: herdenkingspaal P9286. Ook staat de paal op circa 15 meter van de, bijna vergeten, crashlocatie. Om precies te zijn tegenover huisnummer 21 in de berm aan de Groetpolderweg. 

Door de coronamaatregelen duurde het onthullen van de paal langer dan verwacht, zo laat de stichting op de website weten. "De coronamaatregelen hebben er toe geleid dat we helaas niet onze oorspronkelijke planning hebben kunnen realiseren."

Wel staan er nieuwe onthullingsmomenten op de planning. Op 9 oktober in Middenmeer en op 30 oktober in Wieringerwaard zullen twee nieuwe herdenkingspalen worden getoond.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]