Haarlem

NL
V

Formule 1: 'Grootste fietsenstalling ter wereld' in Zandvoort opgebouwd

1 september 2021, 21.00 uur · Aangepast 2 september 2021, 08.01 uur
Door Paul Tromp · Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

In de wijk Zandvoort Nieuw Noord, op een steenworp afstand van het circuit, staat deze week 'de grootste fietsenstalling ter wereld' uitgestald. Althans, dat is wat de organisatie van de Dutch Grand Prix tenminste beweert. Van vrijdag tot en met zondag wordt de wijk dagelijks overspoeld met enkele tienduizenden fietsers. 

Op de grasvelden naast de flats aan de Keesomstraat en op de verderop gelegen hockeyvelden worden stallingen voor ruim 40.000 fietsers gebouwd. Ze hebben namen als 'Sochi' of 'Yas Marina', vernoemd naar internationale Formule 1-circuits. De bewoners van Nieuw Noord kijken hun ogen uit als ze zien hoeveel rekken er in hun wijk worden neergezet.

Tekst loopt door onder de video.

Formule 1: 'Grootste fietsenstalling ter wereld' in Zandvoort opgebouwd - NH Nieuws

"Als het mooi weer wordt, ga ik lekker op mijn balkonnetje kijken hoe het hier allemaal reilt en zeilt", lacht Cor Draijer. Hij blijft de komende dagen, zoals veel Zandvoorters, in het dorp en laat alle drukte maar op zich afkomen. Op het grasveld naast zijn flat wordt een deel van de enorme fietsenstalling opgebouwd. "Ik vind het allemaal prima. Het zal een gekkenhuis worden, vooral op de zondag."

Brabantse stallingen

De fietsrekken komen uit Brabant. Henk van der Zouwen heeft ze met zijn team vanuit Almkerk naar Zandvoort overgebracht. "We zijn hier de grootste fietsenstalling ter wereld aan het bouwen, door heel Zandvoort heen." Hij weet zeker dat het ook écht de grootste is. "We plaatsen voor meer dan 40.000 fietsen stallingen. We hebben het natuurlijk even in het Guinness Book of Records gecheckt en er is nergens ter wereld ooit zo'n grote mobiele fietsenstalling gebouwd."

Tekst loopt door onder de foto.

Een balletje trappen wordt lastig in Nieuw Noord - NH Nieuws / Paul Tromp

Zandvoorter en groot fan van de Formule 1, Lennart Kapiteijn, ziet vanaf zijn flat hoe de Brabanders de rekken op de grasvelden plaatsen. Hij heeft twee vlaggen aan zijn balkon opgehangen, een rode van Ferrari en eentje van Max Verstappen. Komend weekend gaat hij het allemaal live bijwonen op het circuit. "Ik was er bij de laatste races in '84 en '85 ook bij. Eindelijk weer in Zandvoort, het is een droom die uitkomt." Vrijdagochtend zal het een drukte van jewelste worden onderaan zijn flat met al die fietsers. "Het wordt volle bak, maar met een hoop plezier met al die Formule 1-fans bij elkaar."

Tekst loopt door onder de foto.

Zandvoorter Lennart Kapiteijn - NH Nieuws

Toch heeft een enkele buurtbewoner ook wel wat zorgen. "Ze hebben die grasvelden afgelopen jaar nog mooi onderhouden, ik ben benieuwd wat daar nog van over is na de Formule 1", aldus een mevrouw. 

Cor Draijer wacht het rustig af. Op de eerste verdieping kan hij natuurlijk ook een tijdelijk 'winkeltje' beginnen. Bijvoorbeeld water of koffie verkopen aan de fietsers. "Nee hoor, daar begin ik niet aan." Hij zet straks gewoon de televisie aan en af en gaan de balkondeuren even open om live het racegeluid mee te krijgen. "Het mooiste zou zijn als Max straks Hamilton hier in Zandvoort verslaat, dat is mijn droom."

Een bord wijst de route naar fietsenstalling 'Sochi' - NH Nieuws / Paul Tromp

Volg het Formule 1-circus via NH Nieuws!

📱 Check onze app en site voor het laatste nieuws uit Zandvoort en omgeving

📻 Luister dit weekend naar NH Radio voor onze speciale Formule 1-programmering, met daarin veel nieuws, boeiende gesprekken en live-updates. 

📺 Vanaf vrijdagochtend extra nieuwsuitzendingen op televisie: Zandvoort Update

Meer nieuws uit Haarlem en omstreken? 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]