Ga naar Content

Formule 1 mag doorgaan van rechter

Alleen de weergoden kunnen nog roet in het eten gooien, zoals bij de F1 in het Belgische Spa afgelopen zondag. Maar met de goede weersverwachtingen voor aankomende zondag lijkt na de uitspraak van de rechter de F1 niets meer in de weg te staan. De rechter oordeelde zojuist dat de Milieubeweging Mobilisation for the Environment ten onrechte claimt dat de F1 voor te veel stikstofuitstoot zorgt. 

Luchtfoto Circuit Zandvoort - Foto: Dromo

De rechter wil dat een lopend stikstofonderzoek wordt afgewacht. Daarom kan volgens de rechter het evenement nu niet geschorst worden. Ook omdat de organsatie ervan in volle gang is, is de schade voor het Circuit Zandvoort volgens de rechter te groot.

Advocaat Valentijn Wösten van de milieuorganisatie Mobilisation for the Environment reageert teleurgesteld op de uitspraak. Hij had echt verwacht dat de rechter in ieder geval een serieuze administratie van alle uitstoot van stikstof tijdens het hele weekend had geëist en dat daar toezicht en handhaving op zou moeten komen. "Dat hij dat nu niet eist is pijnlijk en kwalijk, want nu houden we onszelf voor de gek."

Volgens advocaat Wösten deugt het stikstofonderzoek dat in 2019 is gehouden niet. Daarom vroeg hij de voorzieningrechter vorig week de vergunning van de provincie te schorsen. Hij pleitte voor een Formule 1-race zonder publiek en zonder de overige activiteiten. Dus geen Formule 3, geen race tussen Porsches, maar alleen de Formule 1-race.

"Rechter wil zich niet branden aan failliet gaan van Circuit"

Valentijn wösten, advocaat Mobilisation for the environment

"De rechter wil zijn vingers er niet aan branden en wil niet op zijn geweten hebben dat het Circuit Zandvoort failliet gaat", zegt Wösten. "Het exploitatiebelang weegt hij zwaarder dan dreigende natuurschade." En toch ziet de advocaat nog hoop. "Er is nu groen licht voor de Formule 1 van dit jaar, maar ik lees twijfel in de uitspraak voor de race in 2022 en later. En dat is goed. Er moet hoognodig een debat komen over de F1 in de Hollandse duinen."

Voor directeur Robert van Overdijk van het Circuit Zandvoort was de uitspraak van de rechter alleen maar een bevestiging van een volgens hem goed verlopen rechtszaak. "We hebben al 34 procedures doorlopen en zes keer voor de rechter gestaan, het zou vreemd zijn als het nu anders was verlopen."

Hij zegt wel altijd de milieuorganisaties te respecteren, maar vond deze rechtszaak eigenlijk overbodig. "Bij de procedure voor deze vergunning uit 2019 is ons stikstofplafond al naar beneden bijgesteld." Met de goede weersverwachting in het vooruitschiet voorziet hij nu een heel leuk weekend.

Lees ook

Volg het Formule 1-circus via NH Nieuws!

📱 Check onze app en site voor het laatste nieuws uit Zandvoort en omgeving

📻 Luister dit weekend naar NH Radio voor onze speciale Formule 1-programmering, met daarin veel nieuws, boeiende gesprekken en live-updates. 

📺 Vanaf vrijdagochtend extra nieuwsuitzendingen op televisie: Zandvoort Update

Meer nieuws uit Haarlem en omstreken? 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]