Ga naar Content

Wijdemeerse blij nu boek 'boodschappengate' dicht kan: 'Enorm opgelucht'

De Wijdemeerse vrouw die van de gemeente voor 7.000 euro aan onterecht gekregen bijstand moest terugbetalen omdat ze drie jaar lang elke week van haar moeder een tas vol met boodschappen kreeg, reageert opgelucht nu ze een groot deel van dat bedrag van de rechter tóch mag houden. Dat laat haar advocaat Melike Pinarci-Cinar aan NH Nieuws weten. "De uitspraak voelt voor mijn cliënt als een overwinning", zo laat ze weten. 

Foto: BSR Agency/Niels Wenstedt - foto ter illustratie

De Wijdemeerse kreeg drie jaar geleden een flinke aanslag van de gemeente, nadat die ontdekte dat ze - hoewel ze een bijstandsuitkering kreeg - ook elke week een volle tas met boodschappen van haar moeder kreeg. De gemeente oordeelde daarom dat een deel van die bijstandsuitkering onterecht was, de vrouw moest dat terugbetalen. De vrouw stapte daarop naar de rechter. Die stelde twee jaar geleden de gemeente in het gelijk, waarop de vrouw hoger beroep aantekende. 

De hoogste rechter oordeelde vandaag dat de gemeente weliswaar terecht een deel van haar bijstandsuitkering terug eiste, maar dat de vrouw enkele duizenden euro's minder hoeft terug te betalen dan door de gemeente geëist. 

Lees ook

Verder met haar leven

De Wijdemeerse reageert erg opgelucht nu ze geen 7.000 euro, maar 'slechts' 2.800 euro hoeft terug te betalen. "Ze heeft drie jaar lang hard gestreden tegen deze aanslag. Dat ze nu veel minder geld hoeft terug te betalen, voelt voor haar als een overwinning. Na drie jaar kan het boek ook dicht en kan ze verder met haar leven. Ze kan het een plekje geven", laat haar advocate weten. 

De raadsvrouw stelt verder nogmaals dat haar cliënte destijds niet wist dat ze fout zat. "Ze zag de tas boodschappen die ze van haar moeder kreeg als iets onschuldigs. Ze wist niet dat ze dat moest melden. Dat weet ze nu wel. Ze zal wat dat betreft ook niet meer in de fout gaan."

Niets terugbetalen

Het voelt voor de Wijdemeerse als een extra grote opluchting dat de gemeente haar ook een schadevergoeding van tweehonderd euro moet betalen en daarnaast ook haar proceskosten van meer dan 4.000 euro moet vergoeden. "We moeten de volledige uitspraak nog goed tot ons nemen, maar het heeft er alle schijn van dat dit er toe leidt dat mijn cliënt nu helemaal niets meer hoeft te betalen nu ze van de gemeente meer terugkrijgt dan ze zou moeten betalen."

De hele kwestie heeft volgens de advocaat een zware wissel getrokken op het leven van haar cliënt. "Er valt nu een zware last van haar af. En dat is heel fijn", aldus de raadsvrouw. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]