Gooi

NL
V

Wijdemeren houdt voet bij stuk: vrouw in bijstand moet 7.000 euro terugbetalen

21 januari 2021, 12.24 uur · Aangepast 22 januari 2021, 12.35 uur · Door Sjoerd Stoop & Carlijn Kolk

WIJDEMEREN - De vrouw uit Wijdemeren die van de gemeente 7.000 euro aan bijstandsuitkering moet terugbetalen omdat haar moeder haar steunde door elke week een tas boodschappen te halen, moet het bedrag echt terugbetalen aan de gemeente. Dat zegt de gemeente Wijdemeren na extra onderzoek naar de kwestie. 

Adobe Stock
De zaak komt uit 2019, maar kwam afgelopen maand volop in de publiciteit toen de website schuldinfo.nl het nieuws aan het licht bracht. Het gaat om een anonieme vrouw die sinds eind 2015 een bijstandsuitkering heeft, maar ze had ook te maken met hoge vaste lasten. Om haar te helpen deed haar moeder volgens een verklaring van de vrouw een keer in de week boodschappen voor hen allebei. De gemeente ontdekte dat door een tip en startte een onderzoek. Dat kwam de vrouw duur te staan: ze moest van de rechtbank 7.000 euro aan uitkering terugbetalen.

Veel ophef

De zaak zorgde vorige maand voor veel ophef. Kamerleden reageren verbaasd op de terugvordering. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en haar partijgenoot Peter Kwint schrijven in tweets dat de overheid is verdronken in regelzucht. PVV-leider Geert Wilders schrijft op Twitter dat de overheid 'dus helemaal niets' heeft geleerd van de toeslagenaffaire.

De gemeente Wijdemeren heeft het dossier de afgelopen tijd nog eens extra doorgenomen om te kijken of de terugvordering wel terecht was. Wijdemeren laat weten bij haar eerdere standpunt te blijven. 

Volgens de gemeente heeft de vrouw een bijstandsuitkering gekregen terwijl ze gedurende zeker drie jaar geen aantoonbare uitgaven had gedaan voor levensonderhoud. Haar uitgaven voor haar woonlasten, gas, water en licht en zorgverzekering waren niet hoger dan normaal.

'Geld voor dure auto en motor'

Waar de vrouw wel veel geld aan uitgaf waren een auto en een motor, volgens de gemeente uit het 'duurdere segment'. "Deze uitgaven hadden direct invloed op het budget dat overbleef om boodschappen te doen. Het college is van mening dat het iedereen vrij staat om zelf te besluiten waar je je geld aan uitgeeft, maar dit kan niet ten koste gaan van de uitgaven waarvoor de bijstand bedoeld is, namelijk uitgaven voor levensonderhoud", aldus Wijdemeren. 

Wijdemeren wijst er verder op dat de vrouw de gemeente al die tijd nooit heeft ingelicht over de 'veranderingen in haar inkomens- en vermogenssituatie', terwijl ze dat wel verplicht is. Zo wist de gemeente niet dat haar moeder boodschappen voor haar deed, maar ook niets van de auto en de motor. Daarnaast is de vrouw ook in het buitenland geweest zonder dat te melden. 

Geen gegevens

Het bedrag dat de Wijdemeerse nu terug moet betalen is gebaseerd op de gemiddelde besteding aan boodschappen over drie jaar. Volgens de gemeente Wijdemeren heeft de vrouw, ondanks dat daar herhaaldelijk om werd gevraagd, tot nu toe geen cijfers gegeven van wat de boodschappen precies waard waren. 

Of de Wijdemeerse het geld echt terug moet betalen, is nog even afwachten. Na de vorige uitspraak van de rechter in oktober 2019 is de vrouw in hoger beroep gegaan. Wanneer de rechtbank zich daarover buigt is nog niet bekend. Tot die tijd hoeft ze niets te betalen. 

NH Nieuws heeft de gemeente Wijdemeren gevraagd om een toelichting op het persbericht. Hier wilde de gemeente niet op reageren.

💬 Wil je niets missen uit 't Gooi?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]