Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Wake voor situatie in Afghanistan: "Ons leven heeft óók waarde"

19 augustus 2021, 22.18 uur · Aangepast 19 augustus 2021, 22.38 uur · Door Robbert Bianchi

Iedere derde donderdag van de maand houdt een groep bezorgde Amsterdammers bij het stadhuis een wake voor een humaner vluchtelingenbeleid. Vandaag stond de wake in het teken van de situatie in Afghanistan.

Wake voor Afghanistan - NH Nieuws

De demonstranten willen dat Nederland meer doet om alle Afghanen die het land willen ontvluchten op te vangen. Daarnaast willen ze dat de Afghaanse vluchtelingen in Nederland niet meer teruggestuurd kunnen worden.

"Het gaat erom dat we mensen die vervolgd worden en die geen veilig bestaan kunnen hebben in het land waar ze vandaan komen, op kunnen nemen", vertelt organisator Caroline Kruijne. "En om ze op een ruimhartige manier helpen om een nieuw bestaan op te bouwen."

Femke de Vries van Vluchtelingenwerk Nederland roept het kabinet op om met een nieuw asielbeleid te komen. "Daarin moet worden erkend dat er geen enkele Afghaan terug kan naar het wrede Taliban-regime en dat iedereen in aanmerking komt voor een vluchtelingenstatus."

NH Nieuws

'Meer compassie'

Tijdens de wake kwam ook de Nederlands-Afghaanse studentes Morwarid Hamidy aan het woord. Ze maakt zich veel zorgen over de situatie in haar thuisland. "Ik maak me zorgen om de activistische vrouwen, die zich in de afgelopen tijd hebben ingezet voor hun eigen rechten", aldus Hamidy. Zelf vluchtte ze zes jaar geleden vanuit Afghanistan naar Nederland. 

Krishma Labib, die ook aanwezig was om te demonstreren, vraagt om meer begrip van Nederlanders. "Afghanen zijn óók mensen.  Ons leven heeft ook waarde. Nederlanders moeten gewoon compassie hebben met ons."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]