Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Getuigen mislukte kunstroof gezocht: onbekend hoe de daders zijn ontkomen

16 augustus 2021, 20.30 uur · Aangepast 17 augustus 2021, 08.19 uur · Door Thyra de Groot

De mislukte kunstroof van gisteren laat nog veel vraagtekens achter. De daders zijn met een scooter gevlucht en lieten die achter bij het trainingscomplex van AZ in Wijdewormer. Het is nog niet duidelijk waar ze vervolgens naartoe zijn gegaan. Volgens het museum hadden de overvallers het gemunt op een schilderij van de Franse schilder Claude Monet: de Voorzaan en de Westerhem.

Politie zoekt getuigen - NH Nieuws

Volgens getuigen probeerde iemand bij het Zaans Museum met een schilderij naar buiten te lopen. Er zijn schoten gehoord, maar het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Schilderij voorlopig niet zichtbaar

Agenten zoeken naar een witte man met een grijze helm en een spijkerbroek. Ook wordt er gezocht naar een getinte man met een baard, die donker gekleed is. 

Kunstdetective Arthur Brand vertelde eerder aan NH Nieuws dat het op een zogenoemde hit- en-run-actie lijkt. "Voor grote kunstroven wordt meestal een complexere actie georganiseerd. De Nachtwacht krijg je bij wijze van spreken niet met zijn tweeën van de muur. Dit moest blijkbaar snel gaan, met zijn tweeën op een scootertje." 

Tekst loopt door onder foto. 

Het schilderij van Monet tijdens de onthulling - Foto: NH Nieuws

Jacob Reitsma, medeoprichter van Stichting Monet uit Zaandam, baalt van het incident. Monet is volgens hem belangrijk voor de streek en hij hoopt dan ook dat het schilderij nog heel is.

De politie laat weten dat het schilderij momenteel door het museum wordt onderzocht. De organisatie geeft aan het schilderij door het lopende onderzoek tijdelijk niet tentoon te stellen. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]