Ga naar Content

Mislukte mogelijke kunstroof bij Zaanse Schans: schoten gelost en verdachten gevlucht

Bij het Zaans Museum aan de Zaanse Schans is vanmorgen rond 10.30 uur geschoten. Getuigen zeggen dat het zou gaan om een poging tot kunstroof. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen. Twee verdachten zouden op een zwarte scooter gevlucht zijn.

Mogelijke poging tot kunstroof bij Zaans Museum - NH Nieuws

Volgens getuigen probeerde iemand met een schilderij naar buiten te lopen bij het Zaans Museum, maar de politie kan dat nog niet bevestigen. "Het was een poging tot overval, dus ze hebben iets geprobeerd, maar waar die poging is gestaakt kan ik niet bevestigen. Er is niets buit gemaakt", vertelt een woordvoerder van de politie. Hij laat weten dat er onderzoek wordt gedaan naar wat zich precies heeft afgespeeld bij de toeristenattractie. 

Een woordvoerder van het Zaans Museum laat weten dat iedereen erg geschrokken is. Ze is blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dat er niets buit gemaakt is. 

Kunstdetective Arthur Brand zegt op Twitter dat de twee een waardevolle Monet hebben geprobeerd te stelen. Het lijkt erop dat het schilderij in veilige handen van het museum is. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Volgens verslaggever Tom van Midden staan er veel verwarde toeristen voor de deur van het museum, dat eigenlijk gewoon open zou zijn vandaag. Op de deur hangt een briefje waarop staat dat het museum 'vanwege omstandigheden' gesloten is. 

Agenten zoeken naar een witte man met een grijze helm, hij draagt een spijkerbroek. Ook wordt er gezocht naar een getinte man met een baard, die donker gekleed is. Het tweetal is weggereden op een zwarte scooter, die inmiddels teruggevonden is aan de Zuiderweg. 

Foto: RTV Zaanstreek / David Sluis

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.