Ga naar Content

Kunstdetective over mislukte mogelijke kunstroof: "Waarschijnlijk kwamen ze voor Monet"

Het is niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt er volgens kunstdetective Arthur Brand op dat de verdachten een werk van Monet op het oog hadden bij de poging tot overval zondagmorgen. Het was om 10.30 uur toen het Zaans Museum in Zaandam werd opgeschrikt door schoten, het zou gaan om een poging tot kunstroof. Er raakte niemand gewond en er werd niets buitgemaakt. 

Foto: NH Nieuws

De politie kan geen uitspraak doen over het mogelijke doel van de overvalpoging. Toch is het voor kunstdetective Arthur Brand bijna zeker dat het om een doek van kunstenaar Claude Monet gaat. "Het Zaans Museum heeft het doek 'De Voorzaan en de Westerhem' van Monet aangeschaft voor 1,2 miljoen euro. Dat is niet het duurste werk van Monet, maar wel echt een topstuk voor het museum."

Sinds 2016 is het schilderij uit 1871 te zien in het Zaans Museum. "Monet is een tijdje in de streek geweest en was er erg van onder de indruk. Hij heeft er meerdere werken gemaakt", vertelt Brand. "Het is voor een regionaal museum, zoals het Zaans Museum, heel wat om dit werk in huis te hebben. Heel bijzonder."

Als de potentiële dieven een werk op het oog hadden, dan was het waarschijnlijk dit werk. Het is het meest waardevolle in het museum. "Als ze iets anders hadden willen meenemen, waren ze wel heel dom."

Beveiliging 

Het lijkt er volgens Brand op dat dit een zogenoemde 'hit en run' actie was. "Voor grote kunstroven wordt meestal meer georganiseerd. De Nachtwacht krijg je bij wijze van spreken niet met zijn tweeën van de muur. Dit moest blijkbaar snel gaan, met zijn tweeën op een scootertje." 

De bewaking is volgens Brand altijd beter bij de grote musea dan kleinere en hij is blij dat er niets is buitgemaakt. "Je kan de beveiliging nog zo goed op orde hebben, als er iemand met een wapen naar binnenkomt kan het snel gaan. Knap dat er ingegrepen werd en wat dat betreft is het een 'eind goed, al goed' verhaal." 

"Het lijkt mij sterk dat ze niet gepakt worden, het was een suicide mission"

Arthur Brand - Kunstdetective

De daders komen op Brand niet over alsof ze dit vaker doen. "Het lijken geen professionals. Ik kan zo een paar dingen opnoemen waardoor dit weinig kans van slagen had. Er zijn wel veel fouten gemaakt", vertelt de kunstdetective. "Allereerst is het geen handige locatie daar bij de Zaanse Schans. Je kunt niet ongezien weg, want er zijn veel toeristen en die hebben de camera's al in de aanslag. Dan hoorde ik ook nog iets over een afgevallen pruik. Het lijkt niet goed doordacht."

Na de mislukte poging tot overval zijn er twee verdachten weggevlucht op een zwarte scooter. Deze is later teruggevonden aan de Zuiderweg in Wijdewormer. Brand acht de kans groot dat de politie ze wel te pakken krijgt. "Er is misschien wel DNA te vinden op de scooter of op de pruik die mogelijk gevallen is, ook is er mogelijk een schermutseling geweest. Het lijkt mij sterk dat ze niet gepakt worden, het was een suicide mission."

Kunst als betaalmiddel

De politie kan nog niets zeggen over het motief, maar volgens Brand is dat niet heel verschillend dan bij andere kunstroven, zoals de Van Gogh-roof in het museum Singer Laren. "Criminelen willen de kunst dan ruilen voor strafvermindering. Ik blijf het zeggen, dat wordt al een tijdje niet meer gehonoreerd. Dat kunnen ze niet meer doen, anders zouden er meer kunstrovers zijn dan toeristen in musea."

De kunst kan dus niet meer worden ingezet als ruilmiddel tegen strafvermindering, maar als het niet gevonden wordt, komt het ook niet terug in het museum. "Het blijft dan circuleren als geld in de onderwereld. Bijvoorbeeld als betaalmiddel bij een drugsdeal."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]