Ga naar Content

Haarlemse vlag weer op weg naar Tokio: "Paralympics een droom die uitkomt"

Met de Haarlemse vlag stapt wheeler Nikita den Boer vandaag in het vliegtuig naar Tokio voor haar deelname aan de Paralympische Spelen. Die beginnen eind augustus maar de atleten reizen nu al af naar Japan omdat ze moeten wennen aan het klimaat en het tijdsverschil.

Nikita den Boer onderweg naar Paralympics - NH Nieuws / Kimberley Luske

De afgelopen maanden heeft de dertigjarige atleet hard getraind om zich voor te bereiden op haar eerste Paralympics. 27 augustus begint ze op de 1.500 meter. Daarnaast doet ze mee op de 5.000 meter en de marathon. En daar kijkt ze vooral naar uit.

“Ik ben beter op de lange afstanden”, lacht ze. Ze won eerder al eens de Londense marathon, waarmee ze zich plaatste voor deze Spelen in Tokio. Over de extreem hoge temperaturen in Japan maakt ze zich geen zorgen.

'Elke dag uur eerder op'

“Naast mijn reguliere trainingen bereiden we ons ook voor op het grote temperatuur- en tijdsverschil tussen Nederland en Japan. We trainen in een speciale klimaatkamer en daar doe ik het best goed. Daarnaast hebben we sinds zondag een ‘jetlag protocol’. Dit houdt in dat we iedere dag een uur eerder moeten opstaan om alvast te wennen.”

In 2014 begon de paralympiër te trainen bij sportcentrum Papendal. “En als je daar eenmaal begint dan droom je dat je op een dag naar de Spelen mag. Ik kreeg toen mijn eerste wheeler en begon met sprintafstanden. Sinds 2018 ben ik langere afstanden gaan proberen en kwam ik erachter dat dat echt mijn ding is.”

'Een stukje thuis in Tokio'

Beachvolleybalster Sanne Keizer die net terug is van de Olympische Spelen, heeft de Haarlemse vlag aan Nikita overhandigd. Keizer had de vlag in Japan aan het balkon gehangen. “Ik hoop dat ook te kunnen doen”, zegt Nikita. “En anders hang ik hem in mijn kamer. Het voelt echt alsof ik een stukje van thuis meeneem.”

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]