Ga naar Content

Nieuwe reddingspost in Zandvoort stap dichterbij, ondanks bezwaren van de buren

De gemeente Zandvoort wil doorpakken met de bouw van een nieuwe reddingspost op het zuidelijke deel van het strand. Enkele omwonenden en naastgelegen paviljoens hebben moeite met de nieuwe locatie van het pand, maar die zorgen zijn volgens de gemeente onterecht. 

In een brief aan de raad laat het college weten dat de omgevingsvergunning, die nodig is om de nieuwe reddingspost te kunnen bouwen, wordt verleend. 

De huidige reddingspost 'Ernst Brokmeier' staat nu nog verhoogd tegen het duin aan en is sterk verouderd. Al jaren wordt er gesproken over de bouw van een nieuwe post. Het definitieve ontwerp is klaar; het nieuwe pand zal straks achter meter vanaf de duinvoet komen te liggen. Een aantal omwonenden, een naastgelegen strandpaviljoen en de watersportvereniging willen dat de gemeente het ontwerp aanpast. 

Definitief ontwerp reddingspost Zuid in Zandvoort - Foto: AG Architecten

De bezwaarmakers vinden namelijk, omdat het pand meer naar zee wordt verplaatst, dat dat ten koste zal gaan van hun uitzicht. Zo vreest de watersportvereniging bijvoorbeeld het zicht op hun watersporters te verliezen. Bewoners van de Boulevard Paulus Loot denken dat ze straks ook een minder prettig uitzicht krijgen op de zee en het strand. Ze vragen zich af waarom een tweede bouwlaag noodzakelijk is en ook over de uitstraling van het pand verschillen de meningen.

'Zicht niet beperkt door nieuwe reddingspost'

De gemeente heeft de zes bezwaren op het ontwerp bestudeerd en een onderzoek laten uitvoeren naar de zichtlijnen van de omwonenden en de omliggende paviljoens. Daaruit wordt geconcludeerd dat hun zicht nauwelijks zal worden beperkt door de bouw van de nieuwe reddingspost.

Als er al een nadelig gevolg zal zijn voor de commerciële individuele belangen van één van de buren, dan weegt dat niet op tegen het algemeen belang van de bouw van een goed functionerende nieuwe reddingspost, aldus het college. 

Duin moet aansterken door zandverstuiving

Het nieuwe pand strak tegen het duin aanbouwen is geen optie, zo stelt het college. Het is namelijk een eis van het Hoogheemraadschap van Rijnland dat de post acht meter naar voren wordt geplaatst. Het achterliggende duin kan zo op een natuurlijke manier, door zandverstuiving, aansterken. 

De bezwaarmakers hebben nu zes weken de tijd om naar de rechter te stappen. Mochten ze dat doen, dan kan het voorlopig nog wel even duren voordat de schop het zand ingaat.  

Ernst Brokmeier van de Zandvoortse reddingsbrigade over wat er mis is met de staat van de huidige reddingspost:

Reddingspost Zandvoort Zuid zwaar verouderd - NH Nieuws

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook