Start van hoofdcontent

HEILOO

nl

Verdachte van LSD-moord op Jaymie uit Heiloo: "Ik herinner het me nog steeds niet"

26 juli 2021, 18.30 uur · Aangepast 26 juli 2021, 21.02 uur · Door Thomas Jak

Ruben S., de verdachte van de moord op Jaymie uit Heiloo, kan zich die daad nog steeds niet herinneren, zei hij vandaag in de rechtszaal in Haarlem. Op een uit de hand gelopen 'drugsfeestje' van vier vrienden in Heemskerk op 31 januari stak hij onder invloed van LSD zijn vriend neer. Sindsdien zit hij vast. Zijn advocaat Arthur van der Biezen vindt dat Ruben S. in afwachting van de inhoudelijke zitting op vrije voeten moet komen.

Rechtbank Haarlem en het onderzoek in Heemskerk - Rechtbank Noord-Holland en Inter Visual Studio

Heel kort mag Ruben S. het woord van de rechter. Tot die tijd houdt hij zijn hoofd licht gebogen, maar zijn blik strak naar voren. Hoewel hij al sinds februari in voorlopige hechtenis zit, ziet hij er op-en-top verzorgd uit met een overhemd en polo op een lichte spijkerbroek, en een strakke lijn in zijn kapsel met lang haar bovenop zijn hoofd, maar korte zijkanten.

"Alle pijlen wijzen naar mij, dat ik schuldig ben, want ik zat onder het bloed. Dus dat heb ik gezegd, zodat mijn twee vrienden niet ook in bewaring zouden moeten, zeg maar. Maar ik herinner het me nog steeds niet." 

Bad Trip

Op 31 januari hadden hij, de twee vrienden en slachtoffer Jaimy uit Heiloo een feestje in zijn appartement in Heemskerk. Ruben S. belandde in een bad trip, kreeg een angstaanval, dacht dat hij zich moest verweren tegen demonen en stak zijn vriend neer. Sindsdien zit hij in voorlopige hechtenis. De twee vrienden werden opgepakt, maar snel weer vrijgelaten.

De voorlopige hechtenis van Ruben S. heeft inmiddels ook lang genoeg geduurd, als het aan zijn advocaat ligt. "Er is geen grond meer voor," betoogt hij voor de rechters. 

Ontoerekeningsvatbaar

Psychiaters achtten hem op het moment van de daad ontoerekeningsvatbaar, zegt de advocaat. "Bovendien is agressie volgens onderzoek geen gebruikelijk gevolg van de inname van LSD." De kans op herhaling, of op maatschappelijke onrust na vrijlating onder voorwaarden, vindt de advocaat ook niet aannemelijk. 

De officier van justitie ziet het anders. "We hebben het over doodslag, één van de ernstigste feiten binnen de rechtspraak." Ook acht zij Ruben S. wel degelijk verantwoordelijk voor zijn gedrag na het nemen van LSD, "daarvan is een bad trip geen onbekend gevolg."

Nabestaanden en vrienden van Jaymie verlieten de rechtszaal in tranen. Zij waren het duidelijk niet eens met het betoog van Ruben S.' advocaat.

Vanavond of morgenochtend beslist de rechtbank over de schorsing of opheffing van de voorlopige hechtenis. De inhoudelijke zitting laat, onder andere door drukte bij de rechtbank, nog op zich wachten, zei de rechter. Eerst volg nog een pro forma-zitting op 18 oktober.

Reden te meer om Ruben S. voorlopig weer vrij te laten, vindt Van der Biezen. Hij acht het goed mogelijk dat de voorlopige hechtenis nu al langer duurt dan uiteindelijke straf en de verdachte zou akkoord gaan met het dragen van een enkelband en een wekelijkse meldplicht.

De officier van justitie stelde daar tegenover dat de hechtenis langer duurt, doordat Van der Biezen zelf namens de verdachte om allerlei aanvullend onderzoek heeft gevraagd, zoals aanvullend bloedsporenonderzoek en het nog niet afgeronde onderzoek naar vervuiling van de LSD. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]