Haarlem

NL
V

Grotere terrassen in Haarlem toegestaan tot 1 januari

14 juli 2021, 12.24 uur · Aangepast 14 juli 2021, 16.10 uur · Door Dimitri Walbeek

De grotere terrassen mogen in Haarlem tot 1 januari 2022 blijven staan, ook als de anderhalvemetermaatregel in de horeca in de tussentijd wordt opgeheven. Horeca Nederland afdeling Haarlem had gevraagd om de extra tafels en stoelen tot 1 januari 2023 neer te mogen zetten. Dat vinden B en W te gortig.

"De rek voor de horeca is eruit" - NH Nieuws / Kimberley Luske

B en W van Haarlem hebben besloten deels aan de vraag van de horeca tegemoet te komen. Restaurants en cafés willen langer gebruik maken van de uitgebreide terrassen om zo de gederfde inkomsten van tijdens de coronaperiode in te kunnen halen. Tot 2022 mogen de terrassen nu groter blijven, mits de uitbaters zich houden aan tien terrasregels die zijn opgesteld door de gemeente. 

Eerder hadden Haarlemse horecaondernemers tegenover NH Nieuws en Haarlem105 al aangegeven ook na de coronacrisis hun grotere terras te willen behouden. Eén ondernemer vertelde zeker vijf jaar nodig te hebben om de schade in te halen.

Tegen verlenging

Door nu een duidelijke einddatum te geven, hopen B en W meer begrip te kweken bij Haarlemmers die last ondervinden van de grotere terrassen. Fietsers en voetgangers kunnen last hebben en er kan meer geluidsoverlast zijn. Mensen met een fysieke beperking kunnen er last van hebben.

De wijkraad Binnenstad heeft bij de gemeente aangegeven tegen een lange verlenging van de duur van de grotere terrassen te zijn vanwege hinder en overlast. Zij willen dat er strenger gehandhaafd wordt tegen ondernemers die de regels iets te ruim nemen. De wijkraad Vijfhoek, Raaks en Doelen ziet geen bezwaren. De wijkraad Heiliglanden De
Kamp heeft geen bezwaren, maar geeft wel aan dat ze wil dat de horecaondernemers en de afdeling Handhaving goed moeten toezien op de vrije loop- en fietsruimte om de terrassen heen. 

De horeca betaalt wel weer precario over de reguliere terrassen, maar hoeft over de uitgebreidere terrassen niet meer af te dragen aan de gemeente.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]