Haarlem

NL
V

Terrassen eindelijk weer open, maar niet overal in Haarlem

28 april 2021, 17.44 uur · Door Marieke Pijlman

Na zes maanden konden mensen vandaag dan eindelijk weer een kopje koffie drinken op het terras. Een heugelijke dag voor velen, maar toch bleven sommige terrassen gesloten in Haarlem. Zo vindt de ene horeca-eigenaar de temperatuur nog te laag en wil de andere het risico niet nemen in verband met de huidige coronacijfers en drukte op de IC's. 

Hildo Makkes van Proeflokaal In den Uiver, tegenover de Grote Kerk, heeft besloten om zijn terras niet open te gooien. Wat hem betreft is de temperatuur nog te laag. "Vandaag is het mooi maar de vooruitzichten zijn niet zo best. Als we dan een biertje serveren en het begint te druppelen kunnen we onze gasten niet binnenlaten en moeten ze buiten blijven zitten in de kou. Dat willen we niet."

Hij heeft geen overkapping of heaters, zoals vele omliggende terrassen aan de Grote Markt wel hebben. Daarbij verdwijnt de zon rond half vier achter de kerk en ligt zijn terras in de schaduw. Genoeg redenen voor Hildo om nog even te wachten met het openen van zijn terras. 

Coronacijfers

Het terras van Taverne De Waag bleef ook dicht vandaag, maar om heel andere redenen dan die van Hildo Makkes. Eigenaar Stefan de Haan heeft goede vrienden op IC's werken in het VU- ziekenhuis en het Spaarne Ziekenhuis. Uit eerste hand hoort hij met regelmaat verhalen over wat zich daar afspeelt en dat deed hem mede besluiten om nog even te wachten met het openen van z'n terras aan het Spaarne. 

Quote

"Ik had een onderbuikgevoel, het is gewoon niet goed. Coronacijfers stijgen en ik vind het te riskant nog"

Stefan de Haan Taverne de waag

Geen makkelijke beslissing voor Stefan, evenals voor Hildo Makkes. Na een half jaar gesloten te zijn geweest zouden ze graag weer contact hebben met klanten en lekker wat verdienen. Maar dat laatste is volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland ook een risico. "Als je voldoende omzet maakt dan krijg je geen steun meer. Dus als het volle bak is op het terras en je dan je omzet haalt, dan moet je terug betalen."

Stefan de Haan en Hildo Makkes zijn niet de enige horecaondernemers die hun zaak gesloten houden. In heel het land klinken dezelfde geluiden en zijn er ondernemers die ook nog even wachten. 

Hildo wil graag eerst de temperatuur naar 15 graden zien stijgen en hoopt dat er tegen die tijd ook verdere versoepelingen komen. Stefan wacht de coronacijfers af en wil eerst een flinke daling zien voordat hij z'n terras weer uitstalt. "Ik vind het nu nog moeilijk, dus ik wacht nog even."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]