Ga naar Content

Horeca in binnenstad wil ook na coronacrisis groter terras

Je struikelt er bijna over in de binnenstad van Haarlem: terrasjes. Vanwege de coronacrisis mogen cafés en restaurants van de gemeente tijdelijk extra stoeltjes en tafels buiten zetten om meer omzet te draaien. Als het aan de ondernemers ligt, dan blijft dat ook na de coronacrisis zo. 

Foto: Michael van der Putten

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Haarlem bevestigt veel geluiden te horen van horecaondernemers die de uitbreiding van de terrassen zo willen laten, vertelt voorzitter Hildo Makkes van der Deijl.

Op het terras van een crêpe-shop in de Kruisstraat zijn er zo’n tien tafels bijgezet. De twintig man extra die daar aan kunnen zitten, zorgen voor ongeveer een verdubbeling van de omzet. "Normaal mogen wij maar drie tafeltjes kwijt dus op deze manier pakken we er een hoop bij", zegt uitbater Lisa Arents. "We hopen dat in ieder geval deze zomer ons terras zo groot mag blijven, zo kunnen we het financieel dragelijker maken."

Meer dan vijf jaar

Even verderop, bij een taartenwinkel, staan ook stoeltjes en tafels voor de deur. "Het zou echt enorm balen zijn als ze weer weg moeten", vertelt eigenaar Kris Arents. "Dus ik hoop dat de gemeente soepel blijft en dat we het de komende jaren zo mogen houden. Kunnen we de schade een beetje inhalen."

Volgens Kris Arents zou hij minimaal vijf jaar met het extra terras moeten draaien om het verlies te kunnen compenseren. Dat er dan voor de wandelaar soms wel heel weinig ruimte overblijft, is volgens Arents niet de bedoeling. "In principe kunnen er twee wandelaars lopen, maar soms schuiven mensen met de stoelen, waardoor dat niet altijd lukt."

Tekst gaat door onder de video

Haarlemse horeca wil grotere terrassen ook na corona - NH Nieuws

Ook op de Grote Markt zijn de terrassen flink uitgebreid. Erik Schotanus, mede-eigenaar van een restaurant, mocht zijn terras zelfs verdubbelen. Hij heeft er begrip voor als de gemeente besluit dat de terrassen toch weer kleiner moeten, hoewel hij denkt met een groter terras sneller weer op het oude niveau te kunnen komen. "We hebben onder andere hierdoor ook onze parttimers kunnen behouden. We zijn best dankbaar dat de gemeente zo heeft meegedacht."

In september mogelijk 'oude normaal'

De gemeente laat in een reactie aan Haarlem105 en NH Nieuws weten dat de uitgebreide terrassen voorlopig nog mogen blijven. Maar zodra de anderhalvemeterregel wordt losgelaten - volgens minister De Jonge mogelijk al in september - moeten ook de terrassen weer terug naar het 'oude normaal'. 

Volgens een woordvoerder van de gemeente zal er dan in eerste instantie niet streng worden gehandhaafd. "We sturen er niet meteen boa's op af".

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]