Ga naar Content
Amsterdam

Onschuldige vrouw maanden in doodsangst na bedreiging Amsterdamse undercoveragenten

13 juli 2021, 12.12 uur · Aangepast 13 juli 2021, 21.09 uur
Door: Cecile van de Grift · Foto:

Maandenlang zat ze in doodsangst: de zus van Abdallah M., die verdacht wordt van de moord op kapper Seif Ahmed. Hij werd in oktober 2019 doodgeschoten in Duivendrecht terwijl zijn peuter achterin de auto zat. De zus wordt vervolgens bedreigd door criminelen, althans dat denkt ze. Het bleken undercoveragenten, die schreeuwden: "Jij hebt een kankergroot probleem. Betaal die kankerdoekoe. Regel die shit.'' Zij en haar advocaat dienen nu een klacht in tegen het Openbaar Ministerie.

Onschuldige vrouw bedreigd door undercoveragenten - NH Nieuws

"Het leek gewoon een film waar ik in beland was. Iets wat je eigenlijk alleen op televisie ziet", zegt de vrouw als ze terugblikt op de bedreigingen. "Elke stap die je zet, is gewoon angst. Je kijkt continu over je schouder."

Haar broer, Abdallah M., was goed bevriend met de doodgeschoten kapper Seif Ahmed. Het OM verdenkt M. van de moord, een motief is niet bekend. Mogelijk hadden de twee vrienden frictie over een groot geldbedrag. Zo zou M. het spaargeld van 150.000 euro van Ahmed in bewaring hebben.

M. ontkent dat hij iets te maken heeft met de dood van zijn vriend. De politie probeerde hem te laten verklaren door gebruik van undercoveragenten te maken. Ook zijn cel werd met afluisterapparatuur volgehangen. 

"En toen kwamen ze naast mij rijden. Heel zachtjes en heel intimiderend bleven ze naar mij kijken"

ZUS VAN ABDALLAH M., VERDACHTE IN EEN MOORDZAAK

Maanden na de dood van Ahmed kreeg de onschuldige zus van M. het idee dat ze werd gevolgd door criminelen. Als ze in december koffie gaat halen bij een tankstation langs de ring, stopt een auto met drie mannen naast haar. "Ze bleven mij echt heel lang aanstaren. En toen kwamen ze naast mij rijden. Heel zachtjes en heel intimiderend bleven ze naar mij kijken. Alle drie." 

Het bleken undercoveragenten te zijn. Uren later, als de zus terug naar haar auto loopt na een afspraak, staan daar dezelfde drie mannen. Volgens het politiedossier schreeuwen ze: "Bitcoins, ik wil alleen bitcoins. Jij en Ab hebben een kankergroot probleem. 150.000 euro. Betaal die kankerdoekoe. Regel die kankershit". 

Angst

De zus is geschokt door de bedreigingen die, zonder dat ze het weet, door de politie worden gemaakt om haar broer te laten verklaren. De actie levert niks op, maar de zus zit maandenlang in doodsangst. Ze besluit aangifte te doen bij de politie, die haar garandeert dat agenten de situatie in de gaten houden. 

Pas in het laatste verhoor werd duidelijk dat het undercoveragenten waren die de onschuldige zus hebben geïntimideerd. "Stelletje hypocriete leugenaars", stelt ze. "Ik snap niet dat ze zo ver zijn gegaan. Ik heb er eigenlijk niets mee te maken." De vrouw en haar advocaat hebben inmiddels een officiële klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie. 

"Met name het aspect dat dit iemand is die niet de verdachte is, om die zo erg te bedreigen en ook zo lang in de waan te laten dat de bedreiging echt is"

SVEN BRINKHOFF, HOOGLERAAR STRAFRECHT

Volgens Sven Brinkhoff, hoogleraar strafrecht, gaat dit soort intimidatie te ver: "Met name het aspect dat dit iemand is die niet de verdachte is, om die zo erg te bedreigen en ook zo lang in de waan te laten dat de bedreiging echt is. Die drietrapsraket vind ik met name waarom dit echt kwalijk is." Volgens Brinkhoff moeten er betere regels komen met betrekking tot de inzet van undercoveragenten. 

Het OM laat in een reactie weten dat er in deze casus 'sprake is geweest van een korte, eenmalige inzet van undercoveragenten die met toestemming van de rechter-commissaris is opgenomen qua beeld en geluid'. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.