Ga naar Content

Gooise dagrecords aan diggelen: zorgen over forse toename coronabesmettingen

Het aantal Gooise coronabesmettingen rijst de afgelopen dagen de pan uit. Er werden de afgelopen dagen zo veel mensen positief getest dat de Gooise dagrecords aan diggelen zijn. "Het laatste dagrecord was van afgelopen december, daar gaan we nu al een paar dagen overheen", zegt GGD-woordvoerder Irma Lameris. 

Teststraat 't Gooi (archieffoto) - Foto: NH Nieuws

Het absolute toppunt was afgelopen donderdag: toen werden er in 't Gooi ongeveer 225 mensen positief getest op het coronavirus. Een dag later piekte het aantal positieve tests ook weer boven de tweehonderd. 

Vooral jongeren besmet

Verreweg de meeste besmettingen komen, zoals ook voor de rest van het land geldt, voor onder jongeren. "We hebben heel veel jongeren die de afgelopen weken nadat de maatregelen verder werden versoepeld helemaal zijn losgegaan met feestjes of zonvakanties naar Spanje of Portugal. Daar krijgen we nu de rekening van: de cijfers stijgen enorm. Het merendeel van de nieuwe besmettingen is nu te zien bij jongeren tussen de zestien en achttien jaar. Veel daarvan zijn nog niet gevaccineerd of hebben nog te kort geleden hun prik gehad", aldus Lameris. 

Lees ook

Toch raken ook nog oudere mensen besmet met het virus. "We merken voor alle leeftijdscategorieën wel een toename, maar de jongeren springen er met kop en schouders bovenuit. Voor de ouderen gaat het slechts om een enkeling."

Het aantal ziekenhuisopnames valt vergeleken met het hoge aantal positieve tests nog mee. De afgelopen week werden tot nu toe drie mensen met coronaklachten opgenomen.

Meer tests

De toename van het aantal positieve tests is ook goed te merken in de Gooise coronateststraten. De afgelopen week kwamen er bijna 4.000 mensen langs voor een test, meer dan een verdubbeling vergeleken met de afgelopen weken.

Opvallend is dat verreweg de meeste besmettingen van de afgelopen week niet werden geconstateerd in een van de twee Gooise teststraten in Huizen en Hilversum. "Hoewel je je natuurlijk overal kunt laten testen, hebben we wel het vermoeden dat het ook gaat om veel testen op andere locaties om weer naar feestjes te kunnen."

De Gooise teststraten besloten eerder toen het aantal tests en coronabesmettingen afnam, de testcapaciteit af te schalen. Van de acht testrijen, zijn er nog maar drie open. De GGD ziet vooralsnog geen aanleiding om de capaciteit weer op te schroeven. "Vooralsnog kunnen we het goed aan", aldus Lameris. 

Maatregelen

Vanaf afgelopen zaterdag gelden er verscherpingen van de coronamaatregelen. Zo moet onder meer de horeca weer om middernacht dicht en gaat er een streep door veel evenementen. "Vervelende maatregelen, maar als we alleen al naar onze cijfers kijken zijn ze echt nodig."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]