Alkmaar

NL
V

Kunst met grof geweld vernield: "Het voelt als fantoompijn"

7 juli 2021, 17.00 uur · Door Tom Jurriaans

In het Alkmaarse Bolwerk zijn opnieuw kunstwerken van de expositie #TIERGARTEN vernield. Van de elf werken die te bewonderen zijn in het park zijn er al zes toegetakeld of gestolen. Het zorgt voor woede bij organisator Kunstuitleen Alkmaar. "Het lijkt wel op een soort haat", aldus directeur Corien van Eyck van Heslinga. 

Het kunstwerk De overgave van Reinaert de vos heeft ook een flinke optater gehad - NH Nieuws / Tom Jurriaans

Zo heeft het vosje, een kunstwerk van Leonard van Munster, een flinke klap gehad. "Het zit echt ontzettend stevig verankerd", vertelt curator Jaap Velserboer. "Het vosje staat nu scheef op het boomstammetje, daar moet wel veel geweld bij gebruikt zijn." 

Fantoompijn

En de vos is bij lange na niet het enige slachtoffer. Zo werd ook een bewegende ijsbeer toegetakeld en werd een van glazen ratten gemaakte muur al na een paar uur omvergeduwd. Inmiddels zijn beschadigde kunstwerken weggehaald om te worden hersteld. "Je krijgt fantoompijn. De beelden stonden zo goed op hun plek. Het is zo zinloos", aldus Velserboer. 

De Bergense kunstenaar Martijn Engelbregt zet het door hem gemaakte ludieke bord nu maar met schroeven vast. Het vorige bord met daarop de waarschuwing: 'Stop mensenoverlast' (een knipoog naar de borden die in de stad staan om overlast van meeuwen tegen te gaan) werd eerder gestolen. 

Bekijk in de video hoe dat ging. Artikel gaat door onder de video.

Kunst met grof geweld vernield: "Het voelt als fantoompijn" - NH Nieuws

"Het is natuurlijk niet de bedoeling maar aan de andere kant zijn er ook veel mensen die zorgen voor de omgeving. Laatst lag een van mijn borden in het water. Daarna kreeg ik een berichtje dat iemand het eruit had gevist en terug had geplaatst. Dat verdient eigenlijk meer aandacht dan mensen die hun agressie kwijt moeten."

Trots

Hoe het nu verder moet met de buitenexpositie is volgens directeur Corien van Eyck van Heslinga nog de vraag. Er is in ieder geval al aangifte gedaan en ook de gemeente is al op de hoogte gesteld. "De gemeente vindt dat we door moeten gaan, die zijn trots op deze expositie. Maar hoe lang kun je dit naar de kunstenaars toe maken? En wanneer trekt de verzekeraar zich terug?"

Het is volgens Van Eyck van Heslinga maar een kleine groep die het verpest voor de rest. Zij hoopt dat er meer bewaking komt en er bijvoorbeeld camera's worden opgehangen. "Je wilt er ook geen groot hek omheen zetten. Het is juist mooi dat deze kunst naar de mensen toekomt en dat het voor iedereen is."