Ga naar Content

Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag op Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd gisteravond rond 19.30 uur op de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Volgens burgemeester Halsema vecht De Vries voor zijn leven. Wat weten we nog meer over de aanslag? NH Nieuws heeft de feiten op een rijtje gezet.

Peter R. de Vries - Foto: Orange Pictures/Patrick van Katwijk
  • Peter R. de Vries werd neergeschoten na een bezoek aan het programma RTL Boulevard. Hij was daar te gast.
  • Volgens de politie is hij van dichtbij beschoten, onder andere in zijn hoofd. 
  • Er zou meerdere keren zijn geschoten. Verschillende bronnen hebben het over vijf schoten, een andere bron heeft vier schoten gehoord, zo meldt de NOS.
  • Burgemeester Halsema zei gisteravond in een persconferentie dat hij vecht voor zijn leven.
  • Meer informatie over zijn gezondheid is er op dit moment niet.

Meteen na de aanslag verspreidde de politie een Burgenetmelding met het signalement van de mogelijke schutter: een kleine, tengere man met een lichtgetinte huidskleur. Er zijn drie verdachten aangehouden. Twee werden op de A4 bij Leidschendam aangehouden, waaronder de mogelijke schutter. Een derde in Amsterdam-Oost. Zijn rol wordt nog onderzocht. 

Burgemeester Halsema benadrukt dat er veel mensen op straat waren ten tijde van de aanslag, en dat veel van hen bewogen en ontdaan zijn. Er is slachtofferhulp beschikbaar. 

Na de aanslag kwam een Amsterdamse bloemen brengen: 

Amsterdamse brengt bloemen voor Peter R. de Vries: "Minste wat je kunt doen" - NH Nieuws / AT5

Politie en justitie doen op dit moment volop onderzoek. Getuigen en omwonenden die camerabeelden hebben, is gevraagd dit te delen met de politie. Hoofdcommissaris Frank Paauw zei gisteravond tijdens de persconferentie 'alles op alles te zetten om deze laffe daad op te lossen.'

'Aanslag op vrije journalistiek'

Er wordt met afschuw op de aanslag gereageerd. Premier Rutte noemt het 'een aanslag op de vrije journalistiek.' Het Koninklijk Huis is diep geschokt en ook in het buitenland is er volop aandacht voor de aanslag. 

Verschillende politici zijn onthutst. PVV-leider Geert Wilders noemt het nieuws 'vreselijk'. "Laat het niet waar zijn", schrijft VVD-Kamerlid Pim van Strien. "Oh nee", schrijft Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.