Ga naar Content

Vaccinatielocatie NDSM-werf twee dagen dicht door Pleinvrees en De Zon festival

De vaccinatielocatie op de NDSM-werf in Amsterdam gaat eind deze maand twee dagen dicht voor het Pleinvrees festival op 31 juli en het De Zon festival op 1 augustus. Mensen die een prikafspraak voor die dagen hadden staan, hebben een sms ontvangen dat de afspraak niet doorgaat. Volgens de GGD kunnen ze wel op dezelfde tijd op een andere locatie terecht. De VVD en de Partij voor de Dieren snappen niet dat een festival voorrang krijgt op het vaccineren en willen met spoed uitleg van het college. 

Foto: Adobe Stock

Het terrein wordt op 31 juli gebruikt voor het festival Pleinvrees en op 1 augustus voor het De Zon festival. Dat was onderdeel van het huurcontract dat de GGD Amsterdam met de eigenaar van het terrein sloot, legt een woordvoerder uit. "Als er weer festivals plaats zouden mogen vinden, dan zou de vaccinatielocatie die dag dicht gaan." Die afspraak was verwerkt in het landelijke afsprakensysteem voor de eerste vaccinatie-afspraak, maar bij de tweede is het misgegaan. "Als je een eerste afspraak plant, krijg je direct ook een tweede. Die stond automatisch wél op 31 juli." 

"Er had duidelijker moeten staan dat de afspraak door kan gaan, maar dan op een andere locatie."

woordvoerder GGD Amsterdam

Alternatief

Toen dat probleem werd geconstateerd, werd er een alternatief gevonden: de afspraken gaan op dezelfde tijd door, maar dan op een andere locatie. Honderden mensen kregen vandaag  een sms met de mededeling dat het terrein niet beschikbaar is die dag en dat ze konden bellen voor een nieuwe afspraak. Volgens de woordvoerder is die sms echter te onduidelijk. "Het is multi-interpretabel en zorgt voor verwarring. Er had duidelijker moeten staan dat de afspraak door kan gaan, maar dan op een andere locatie."

Door de verwarrende sms staat de telefoon bij de GGD roodgloeiend en moeten mensen lang wachten voordat ze iemand te spreken krijgen. Sommigen melden dat ze zeker twee uur hebben moeten wachten.

Foto: NH Nieuws/AT5

Meerdere mensen spreken tegen AT5/NH Nieuws hun verbazing uit over de sms die ze hebben ontvangen.  Ze verwonderen zich erover dat een festival voorrang krijgt ten opzichte van het vaccineren. "Dat kan toch niet?", is de teneur van de reacties. Ook op sociale media is er verbazing alom.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Raadsvragen

De sluiting van de vaccinatielocatie krijgt in de Stopera nog een staartje. De VVD en de Partij voor de Dieren hebben namelijk al aangekondigd dat ze tijdens de raadsvergadering van komende woensdag vragen zullen stellen over de sluiting. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]