Ga naar Content

Danny (21) mét corona naar club dankzij verkeerd ingevoerde uitslag Testen voor Toegang

Opnieuw een fout bij Testen voor Toegang: Danny (21) kreeg gisteren een negatieve testuitslag toegestuurd, maar werd vanmorgen gebeld door testafnemer Covidia met de boodschap dat hij wél corona heeft. In de tussentijd is hij naar een bomvolle shotjesbar in Amsterdam geweest. "Ik heb met iedereen staan knuffelen", vertelt de Amsterdammer tegen NH Nieuws. Een woordvoerder bevestigt de fout. 

Beeld ter illustratie - Foto: Chicago Social Club / Printscreen Maaike Polder

Eerder deze week liet een woordvoerder van Testen voor Toegang over vorig weekend nog weten dat 'niemand onterecht een negatieve uitslag heeft gehad'. Dat was naar aanleiding van het feit dat een verslaggever van NH Nieuws een negatieve testuitslag een dag later alsnog kreeg toegestuurd, zonder opnieuw te hoeven testen.  

Even terug naar gisteren: voor het eerst in anderhalf jaar willen Danny en zijn vriend de stad weer in, struinen over het Leidseplein. "Ik voelde mij eerlijk gezegd wel een beetje verkouden, maar dacht: ik laat me testen, dan weet ik het zeker." Dus maakt hij een afspraak bij een testlocatie van Testen voor Toegang in Halfweg.

Rond 17.47 uur is hij aan de beurt: staaf diep in de neus en terug de auto in. Een uur later krijgt hij een mailtje (gelijk aan zoals te zien is op bovenstaande foto). "Mijn testresultaat was negatief, dus we gingen de stad in", beschrijft hij het begin van de avond vol weerzien en bomvolle kroegen. 

"Ik kwam superveel mensen tegen, heb veel mensen geknuffeld, ook oudere mensen die ik ken van restaurants", vertelt hij. Uiteindelijk eindigt hij, met gescande negatieve uitslag dus, in een volgens hem afgeladen Chupitos, de bekendste shotjesbar van de hoofdstad, waar hij diep in de nacht het licht uit doet.

'Mijn collega op de testlocatie heeft uw test verkeerd in het systeem ingevoerd waardoor u verkeerde uitslag heeft ontvangen'

Mailwisseling Covidia

Rond 6.00 uur kruipt hij zijn bed in, tot hij om 9.00 uur wakker wordt gebeld. "Ik dacht het eigenlijk al meteen. Ze hadden bij het testen gezegd dat je wordt gebeld als je corona hebt." Als hij opneemt hangt er een medewerker van Covidia aan de telefoon met slecht nieuws.

'Handmatig fout ingevuld'

'Mijn collega op de testlocatie heeft uw test verkeerd in het systeem ingevoerd, waardoor u de verkeerde uitslag heeft ontvangen. Ik moet u helaas mededelen dat u POSITIEF bent getest', klinkt aan de telefoon, en is ook in een mailwisseling die later plaatsvond te lezen. "Ze vroeg of ik nog uit was geweest. Ik zei: ja. Ze zei: oh, wat erg."

De medewerker zegt volgens Danny dat een foute testuitslag toesturen 'zelden gebeurt, omdat er normaal na het testen door de medewerker een barcode wordt gescand. Heel soms werkt die barcode niet en dan moet iemand handmatig cijfers invullen'. Danny: "Daar moet het dan zijn misgegaan, maar hoe kan dat? Bij de hoofdzaak?" De GGD zou contact met hem opnemen, maar dit is nog niet gebeurd. 

'Nu moet ik mensen een berichtje sturen: ik heb toch wel corona'

Danny

Hij moet thuis in isolatie blijven. En dat na een wilde nacht in Amsterdam. Danny: "Ik voel me echt slecht dat ik mensen extra heb opgezocht. En dat ik mensen nu een berichtje moet sturen: ik heb toch wel corona."

Testen voor Toegang bevestigt de fout aan NH Nieuws. "Er zijn gisteren twee mensen positief getest op die testlocatie en alleen bij Danny is het fout gegaan. Dit zijn situaties die we moeten voorkomen", aldus een woordvoerder. Zij gaan volgens eigen zeggen 'nadrukkelijk in gesprek met Covidia om te zorgen dat we dit in de toekomst kunnen voorkomen'. 

Danny zegt dat hij de mensen met wie hij in contact is geweest een berichtje heeft gestuurd. Hij gaat ook contact opnemen met de bar waar hij vannacht is geweest. Hij blijft in quarantaine en laat zich over vijf dagen opnieuw testen. 

Danny is niet zijn echte naam. Zijn volledige naam en gegevens zijn bekend bij de redactie. Ook heeft NH Nieuws printscreens en mailwisseling gezien van Covidia, tijdstippen van telefoontjes en een video waarop te zien is dat Danny 's nachts in een drukke bar is. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.