Ga naar Content

GGD: 'Bewuste keuze om Tata Steel niet te noemen in rapport'

De GGD Kennemerland zegt dat er bewust voor is gekozen om "mogelijke veroorzakers van kanker niet specifiek bij naam" te noemen in een rapport over het hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk en omgeving. Dat schrijft mediapartner NOS

Foto: NH Media / Dennis Mantz

Volgens de dienst is onderzocht of het aantal kankergevallen is toegenomen, maar is er niet gekeken naar de mogelijke oorzaken ervan. De GGD reageert daarmee op een verhaal uit het Noordhollands Dagblad. De krant meldde dat GGD-directeur Van de Velden verscheidene keren persoonlijk heeft ingegrepen om de naam van Tata Steel te schrappen uit een rapport.

In conceptversies werd Tata nog wel genoemd, maar in het eindrapport niet. "Het woord Tata mag niet worden gebruikt", zou hij aan een van zijn medewerkers hebben opgedragen. De krant baseerde zich op stukken die waren opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

In een verklaring zegt de GGD te "betreuren" dat in interne conceptversies wel namen zijn genoemd van mogelijke veroorzakers van kanker. "Zeker omdat er behoefte is aan duidelijkheid over de oorzaak van de geconstateerde toename van het aantal gevallen van kanker. In het rapport staan dan ook aanbevelingen aan gemeenten om daar nader onderzoek naar te doen."

Kankergevallen in de regio

In het rapport van vorig jaar is bekeken of er sprake was van een toename van het aantal kankergevallen in de regio Beverwijk. Longkanker en huidkanker kwamen de afgelopen jaren bij inwoners van de regio Haarlem en de IJmond vaker voor dan bij mensen uit de rest van Nederland, bleek uit het onderzoek. Het aantal patiënten dat met kanker werd gediagnosticeerd, lag in de hele GGD-regio Kennemerland 5 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.

Omwonenden waren boos over de publicatie, omdat Tata niet genoemd werd. De GGD-directeur erkende later al wel dat Tata uit de tekst was geschrapt. Vandaag berichtte het Noordhollands Dagblad dat directeur Van de Velden dat persoonlijk had verordineerd: "Het woord Tata mag niet worden gebruikt".

Tata Steel liet eerder vandaag weten op geen enkele manier betrokken te zijn geweest bij de totstandkoming van het rapport. "We respecteren onafhankelijk onderzoek. Het zou raar zijn als we daar invloed op zouden uitoefenen", liet een woordvoerder weten.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]