Ga naar Content

Plannen voor stationsgebied klaar: miljoenen goedkoper dan gedacht

De grote metamorfose van het Hilversumse stationsgebied wordt veel goedkoper dan eerder gedacht. Het totale prijskaartje valt maar liefst zestien miljoen lager uit. Hilversum staat klaar voor de start van de plannen: volgend jaar gaat de eerste schop de grond in. 

Foto: NH Nieuws

Dat de plannen voor het stationsgebied veel goedkoper worden dan gedacht heeft te maken met twee flinke subsidies die de gemeente de afgelopen maanden heeft gekregen. Hilversum kreeg 6,5 miljoen euro van het Rijk om woningen te bouwen en nog eens 5 miljoen van de provincie voor het hele stationsgebied. Daarnaast vallen ook andere kosten goedkoper uit. 

Al met al gaat het hele project de gemeente Hilversum 56 miljoen euro kosten. Het hele bouwproject duurt acht jaar. 

Lees ook

Grote metamorfose

Het stationsgebied gaat de komende jaren fors op de schop. Er komt onder meer een ander busstation en een grote ondergrondse fietsenstalling voor duizenden fietsen.

Hilversum hoopt dat het stationsgebied vooral mooi wordt, met veel groen en mooie architectuur. "We hopen dat we zeker één rijksmonument kunnen neerzetten", zegt verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers. Ook moet de 'identiteit van Hilversum als mediastad' goed naar voren komen. 

De eerste werkzaamheden moeten het eerste kwartaal van volgend jaar al starten. De gemeente start met het aanpassen van het busstation. Dat werk wordt als eerst gedaan om ervoor te zorgen dat het stationsgebied klaar staat voor de komst van de snelle HOV-bus eind volgend jaar. 

Meer huizen

Aan de centrumkant van het station moeten 325 nieuwe huizen worden gebouwd, een fractie van het totale aantal van 600 tot 1.000 huizen die Hilversum in de buurt wil bouwen. Van de 325 huizen wordt een derde sociale huur, de helft middelduur en de rest duur. 

Daarnaast moeten er kantoren komen en meer horeca. Het verleggen van de weg moet er bovenal voor zorgen dat het verkeer rondom het station beter doorstroomt. 

Hilversum heeft het hele plan nu af. Voordat de eerste schop de grond in gaat moet wel de gemeenteraad nog akkoord gaan. De raad hakt half september de knoop door. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]