De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft gisteravond ingestemd met het bestemmingsplan voor uitbreiding van het Agriport-terrein langs de snelweg A7 bij Middenmeer. Daarmee is de komst van een nieuw datacenter dichterbij. Om hier te mogen bouwen, moet eerst nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd.
Over het wijzigen van het bestemmingsplan voor de locatie 'Deelgebied B1' is veel te doen geweest. Het plan maakt het bouwen van datacenters mogelijk aan de westkant van de snelweg A7. Op het Agriport-terrein staan al datacenters van techbedrijven Microsoft en Google.
Een aantal partijen sprak eerder hun zorgen uit over de procedures die gevolgd zijn. Zo zouden de gemeenteraadsleden volgens de SP onder druk zijn gezet. Ook was de provincie niet blij dat het gemeentebestuur van Hollands Kroon haar reactie op het bestemmingsplan niet helemaal overnam.
Lange betogen
Maar lange betogen van verschillende oppositiepartijen mochten gisteravond tijdens de gemeenteraad niet meer baten, schrijft mediapartner Regio Noordkop. Een meerderheid van de raad vond uiteindelijk dat een datacenter in het gebied past.
PvdA, Onafhankelijk Hollands Kroon, LADA en GroenLinks stemden tegen het wijzigen van het bestemmingsplan. Zij wezen gisteravond op de problemen die zij zagen met de datacenters die er al staan: het verbruik van water en energie, de landelijke inpassing en het gebrek aan gebruik van restwarmte.
Fractievoorzitter Sylvia Buczynski van de PvdA en Muriël van Nieuwenhuizen van actiegroep Data non Grata reageerden vanochtend op NH Radio op het nieuws:
Reactie op nieuws dat de bouw van een nieuw datacenter op Agriport is toegestaan. - NH Nieuws
Omgevingsvergunning
Met het akkoord op het bestemmingsplan lijkt de komst van een datacenter naar de andere kant van de snelweg A7 vast te staan. De reactie vanuit de provincie moet nog komen, maar die zal alleen over ruimtelijke aspecten gaan en niet over het toestaan van datacenters in zijn geheel.
Voordat er op de bewuste locatie 'Deelgebied B1' kan worden gebouwd, zal een initiatiefnemer in de toekomst eerst een omgevingsvergunning moeten aanvragen, die moet dan weer worden getoetst aan het aangenomen bestemmingsplan.
Motie van wantrouwen
De lokale partijen LADA, GroenLinks en Anders! hebben een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouders Theo Groot en Theo Meskers, maar daar was te weinig steun voor. Naast de indieners stond alleen Onafhankelijk Hollands Kroon achter de motie.
De partijen hadden de motie ingediend omdat zij vonden dat het gemeentebestuur onjuiste informatie had gegeven over de dieselvoorraad bij de datacenters op Agriport. De wethouders hebben toegegeven dat de informatie over de hoeveelheid brandstof op het terrein niet klopte en hadden hiervoor excuses aangeboden.
Andere partijen hadden weinig goede woorden over voor de motie. "Een motie van wantrouwen is het sterkste middel dat je kan inzetten. Dat zou alleen passen wanneer het college doelbewust informatie heeft achtergehouden. Dat is niet het geval", zei Sjaak Vriend van het CDA. Liesbeth Vlietstra van D66 noemde de motie "bijna ongepast".
💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via [email protected] of whatsapp 06 30 09 30 03
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Noordkop.
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]