Start van hoofdcontent

MIDDENMEER

nl

'Google-bouwplannen voor meer datacenters zijn niet van de baan'

26 april 2021, 13.00 uur · Aangepast 27 april 2021, 11.36 uur · Door Carina Gutker

De bouwplannen van Google voor nieuwe datacenters op industrieterrein Agriport A7 zouden niet van de baan zijn, zoals het Noordhollands Dagblad en de Telegraaf vanochtend schreven. "Er zijn op dit moment geen bouwplannen", laat de gemeente Hollands Kroon desgevraagd weten aan NH Nieuws. "Als dat verandert, melden ze zich."

Foto: Google

Eind vorig jaar is het nieuw gebouwde datacenter van Google aan de Tussenweg in gebruik genomen. Dat staat op een stuk grond dat de techgigant in het voorjaar van 2018 aankocht. "Ik neem aan dat als ze 70 hectare aankopen, ze wel meer dan een kwart ervan willen gebruiken zoals nu het geval is", zegt Jack Kranenburg van Agriport A7 BV.  "Maar ik vind dat de huidige berichtgeving over de datacenterplannen van Google zeer misleidend is."

De gemeente Hollands Kroon laat weten dat het nieuws dat Google zou hebben afgezien van de plannen voor meer datacenters niet klopt. "Bij ons hebben ze aangegeven dat er nu geen bouwplannen zijn, omdat de netcapaciteit niet toereikend is", legt gemeentewoordvoerder Noortje Slot uit. Dit kan in de toekomst veranderen. Dat er nu geen plannen zijn, betekent daarom niet dat ze er nooit komen. "Als Google wel plannen heeft om te bouwen, melden ze zich. Het is hun grond en het bestemmingsplan staat onder andere datacenters toe."

Lopende initiatieven

Techbedrijf Google gaf begin januari al tegenover NH Nieuws aan dat er 'op dit moment geen nieuwe grondaankopen of iets dergelijks staan gepland'. Volgens de lijst met lopende initiatieven zou Google in de toekomst nog een datacenter willen plaatsen op Agriport van een grootte van 46 hectare. Een omgevingsvergunning is daarvoor nog niet aangevraagd.

Binnenkort wordt binnen de gemeenteraad verder gesproken over alle datacenterplannen. Daarbij gaat het vooral over de locatie Deelgebied B1, gelegen aan de andere kant van de snelweg A7, wat nu agrarische grond is en waar ook plannen voor nieuwe datacenters liggen.

UPDATE: Later op de middag stuurde Google een aanvullende reactie waarin ze aangeeft dat er oorspronkelijk inderdaad plannen lagen voor vier datacenters op Agriport. "In Middenmeer was er een 4-gebouwen ontwerp, maar deze oorspronkelijke plannen zijn enige tijd geleden gewijzigd, wat normaal is in deze business. De datacenter-industrie evolueert voortdurend, waarbij technologie en ontwerp zeer snel veranderen. We besloten dat we ons plan voor het 4-gebouwen concept moesten herzien op basis van in opkomst zijnde ontwerpen en technologieën. Het plan zoals destijds is beschreven is er dus nu niet meer. Hoewel we op dit moment geen verdere aankondigingen hebben voor uitbreidingen in Nederland, hebben we echter niet gezegd dat we in de toekomst nooit meer in Nederland zullen bouwen."

Woordvoerder Cindy Penders van Google laat het volgende weten:

"We willen benadrukken dat Google toegewijd is aan Nederland. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de investering van 45 miljoen die we afgelopen week bekend maakten voor de aanleg van een nieuwe duurzame watervoorziening in Groningen. Onze totale datacenter investering in Nederland betreft op dit moment 2,5 miljard euro. 

We hebben afgelopen december bekend gemaakt dat ons datacenter in Middenmeer operationeel is en we hebben nu geen additionele bouwplannen voor de Middenmeer -locatie. Daarnaast is onze huidige uitbreiding in Groningen in aanbouw, die naar verwachting binnenkort zal worden afgerond.

We hebben nu geen verdere aankondigingen voor uitbreidingen in Nederland, maar als dit verandert, zullen we dit zeker laten weten."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]