Ga naar Content

Rode kaart oud-Ajacied De Ligt kost Oranje de kop op EK

Het Nederlands elftal is uitgeschakeld in de achtste finales van het EK. De ploeg van bondscoach Frank de Boer stond na een rode kaart voor Matthijs de Ligt met tien man en verloor vervolgens met 2-0 van Tsjechië.

Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Oranje startte in een volgepakte Puskas Arena met Donyell Malen in de spits. De aanvaller uit Wieringen kreeg het vertrouwen van de bondscoach en verving Wout Weghorst. Ryan Gravenberch moest weer plaatsnemen op de bank.

Schaakspel

Beide ploegen hielden elkaar behoorlijk in bedwang in de openingsfase. Denzel Dumfries stichtte gevaar en Patrick van Aanholt schoot vanuit buitenspelpositie voorlangs. Verder dan dat kwam Oranje niet. De grootste kansen waren echter voor de Tsjechen. Doelman Maarten Stekelenburg hield zijn doel schoon door een inzet van Patrick Schick klemvast te pakken. Matthijs de Ligt voorkwam even later een Tsjechische treffer door zich voor de bal te gooien.

In de tweede helft leek Donyell Malen op weg om Oranje op voorsprong te zetten. De PSV-spits stond oog in oog met de Tsjechische doelman, maar kwam niet voorbij de uitkomende Vaclik. Waar Oranje de kans op de voorsprong liet liggen, bracht De Ligt het Nederlands elftal ineens in grote problemen. De oud-Ajacied gleed uit en maakte vervolgens hands op de rand van de zestien. Hij moest na tussenkomst van de VAR met rood van het veld.

Tegengoals

Het lukte Oranje dertien minuten om stand te houden met een man minder, maar in de 68ste minuut kopte Holes de Tsjechen uit een hoekschop op 1-0. Met Weghorst en oud-Ajacied Quincy Promes als verse krachten lukte het ook niet om gevaar te stichten. Tot overmaat van ramp schoot Patrick Schick de 2-0 voor Tsjechië binnen.

Opstelling Nederlands elftal: Stekelenburg; Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind (Timber/81), Van Aanholt (Berghuis/81); De Roon (Weghorst/73), F. De Jong, Wijnaldum; Malen (Promes/57), Memphis

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]