Oranje wint ook derde EK-wedstrijd

Het Nederlands elftal heeft ook het derde groepsduel op het EK winnend afgesloten. In de Johan Cruijff Arena versloeg Oranje Noord-Macedonië met 3-0.

Donyell Malen (l) en Memphis Depay vieren de 1-0 - Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

Ondanks dat er voor Nederland niets meer op het spel stond, hield bondscoach Frank de Boer grotendeels vast aan zijn vertrouwde elftal. De Boer liet Marten de Roon en Wout Weghorst buiten de basis; voor hen in de plaats kwamen Ajax-middenvelder Ryan Gravenberch en PSV-aanvaller Donyell Malen.

Trajkovski gevaarlijk

De nog puntloze tegenstander, nummer 62 van de wereld, opende met lef en dacht in de negende minuut op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Ivan Trickovski werd op randje buitenspel afgekeurd. Een dikke tien minuten later schoot Trajkovski de bal tegen de paal.

In de 24e minuut sloeg Nederland vanuit een counter genadeloos toe. Daley Blind zette Goran Pandev van de bal en in de omschakeling vonden Donyell Malen en Memphis Depay elkaar; de laatste schoot de 1-0 binnen. Voor Depay zijn 28ste treffer in het shirt van Oranje.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Denzel Dumfries, dit toernooi al twee keer trefzeker, kreeg op aangeven van Malen na een half uur spelen de kans om de score te verdubbelen, maar de keeper voorkwam dit.

4-3-3 systeem

Direct na rust schakelde De Boer van het 5-3-2 systeem naar 4-3-3. Dumfries en Stefan de Vrij bleven in de kleedkamer achter. Steven Berghuis en Ajacied Jurriën Timber waren hun vervangers.

De tweede helft was amper vijf minuten oud toen een kopbal van Matthijs de Ligt van de lijn werd gehaald. Niet veel later was het alsnog raak. Depay bediende Georginio Wijnaldum: 2-0.

Nadat keeper Maarten Stekelenburg redde op een vrije trap van Enis Bardhi maakte Wijnaldum ook de derde treffer van Nederland. Keeper Stole Dimitriefski stompte een schot van Depay voor de voeten van de aanvoerder van Oranje die nog binnen het uur de 3-0 aantekende. Zijn 25e doelpunt als international.

Invaller Wout Weghorst, in de 66ste minuut in de ploeg gekomen voor Depay, raakte binnen de minuut de lat.

Aan de andere kant schoot Darko Churlinov de bal langs Stekelenburg, maar net als in de eerste helft ging er ook door deze treffer van Noord-Macedonië een streep wegens buitenspel. Nederland kreeg in de slotfase, waarin Cody Gakpo zijn debuut maakte, nog een aantal goede mogelijkheden om de score verder op te voeren, maar sprong slordig om met de geboden ruimte.

Zondag speelt Oranje in Boedapest de achtste finales van het EK. De tegenstander is nog niet bekend.

Opstelling Nederland: Stekelenburg; Dumfries (Timber/46), De Ligt, De Vrij (Berghuis/46), Blind, Van Aanholt; Gravenberch, Wijnaldum, De Jong (Gakpo/79); Malen (Promes/66) en Depay (Weghorst/66)