Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

KLM wil geen zomerstaking: deeltijdpersoneel hoeft toch niet extra te werken

25 juni 2021, 11.30 uur · Aangepast 25 juni 2021, 15.34 uur · Door Doron Sajet

KLM schrapt een bezuinigingsmaatregel om deeltijdwerknemers extra in te roosteren. De bedoeling was om het parttime grondpersoneel meer diensten te laten draaien, door hun uren over een werkweek te spreiden. Het zou KLM de inhuur van uitzendkrachten schelen en 7,5 miljoen euro per jaar besparen. Volgens FNV is KLM gezwicht voor een stakingsdreiging.

Foto: Actie voor de deur van het hoofdkantoor van KLM - NH Nieuws / Doron Sajet

Aanvankelijk was KLM van plan om, ongeacht het aantal contracturen, het deeltijd grondpersoneel verspreid over vijf dagen te laten werken. De luchtvaartmaatschappij zag  uiteindelijk van zo'n vijfdaagsrooster af, maar wilde haar parttime grondstewardessen, bagagemedewerkers en afhandelingspersoneel nog steeds een extra dag per week inroosteren.

Volgens FNV is KLM gezwicht voor de grote stakingsbereidheid onder het personeel. Dat zou het werk willen neerleggen, op het moment dat KLM en Schiphol alle zeilen moeten bijzetten om een zomerchaos op de luchthaven te voorkomen. Nu de nieuwe deeltijdroosters van de baan zijn, stopt FNV met het voorbereiden van een staking.

Reactie KLM

KLM bevestigt dat ze afziet van de aangepaste roosters. De maatschappij gaat opnieuw om tafel met de vakbonden om een alternatief te bespreken. "Die gesprekken willen we zonder druk een kans geven", aldus een woordvoerder. Als de onderhandelingen vastlopen, gaat KLM zonder bonden aan de slag met nieuwe flexibele roosters.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]