Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

'KLM dupeert parttimers met aangepaste roosters'

8 maart 2021, 20.40 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - KLM dupeert parttime grondmedewerkers door ze vanaf september vijf dagen te laten werken. Dat zegt vakbond FNV. De maatschappij heeft het deeltijdpersoneel met een interne videoboodschap meegedeeld dat ze met nieuwe, veel ongunstigere roosters gaan worden ingedeeld. Met de aanpassing bespaart KLM jaarlijks 7.5 miljoen euro. FNV noemt het voorgenomen besluit 'schandalig'.

Boeing 737's van KLM op Schiphol-Oost - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Grondpersoneel, waaronder bagagemedewerkers en grondstewardessen, dat parttime werkt, wordt vanaf 6 september verspreid over vijf dagen ingeroosterd. Iemand die 20 uur per week werkt, moet dan een volledige werkweek dagelijks 4 uur werken. Parttimers lopen op deze manier onregelmatigheidstoeslag mis of kunnen in de problemen komen als ze een tweede werkgever hebben.

KLM gebruikt de bezuinigingsmaatregel om een deel van de staatslening van 3,4 miljard euro te kunnen terugbetalen. De maatschappij vindt dat de aankondiging - een half jaar voor de invoering van nieuwe roosters- de medewerkers genoeg gelegenheid biedt om in hun privéleven aanpassingen te maken.

Schandalig

FNV-bestuurder Jan van den Brink noemt de beslissing schandalig: "Dit besluit heeft een enorme impact op de thuissituatie van de deeltijdmedewerkers. KLM walst daar volledig overheen. Werknemers hebben immers ook nog een leven naast KLM. Kinderopvang, school, sport, studie, een tweede werkgever, vrijwilligerswerk of wat dan ook, allemaal afgestemd op het deeltijdrooster."

De roosteraanpassing ligt nu bij de ondernemingsraad van KLM met een verzoek om instemming. In de tussentijd gaat FNV met haar leden bespreken hoe de maatregel van tafel gehaald kan worden. De bond is daarvoor onder andere een petitie gestart.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]