Ga naar Content

Schiphol verwacht zomerdrukte vergelijkbaar met 2019

Op Schiphol kan het op piekmomenten net zo druk worden met passagiers, als in de zomer van 2019. "We gaan zien dat er drie grote pieken op een dag zijn, die vergelijkbaar zijn met het aanbod dat we voor corona hadden", vertelt Patricia Vitalis, directeur operations van Schiphol. Voor Noord-Holland begint over drie weken de zomervakantie.

Een passagier bij de incheckbalie op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Volgens Vitalis rekent Schiphol de komende zomer op gemiddeld 130.000 reizigers per dag. Op de drukste dagen kan dat aantal oplopen tot zo'n 160.000 dagelijkse passagiers. Ter vergelijking, op de drukste dagen van 2019 telde de luchthaven gemiddeld 245.000 vertrekkende, aankomende en overstappende reizigers.

Voorbereid op vakantie

Om te voorkomen dat de terminal straks uitpuilt met pissige passagiers, raadt Schiphol aan goed voorbereid naar de luchthaven te komen. Reizigers moeten voor vertrek eventuele gezondheidsverklaringen, testuitslagen en vaccinatiebewijzen op orde hebben. De controle van die documenten bij de incheckbalie kan tijdrovend zijn.

Tijdens piekuren zal Schiphol de wachtrijen ook buitenom gaan leiden. Passagiers kunnen zelfs gevraagd worden om wat dichter op elkaar te staan. Voor heel Schiphol blijft de mondkapjesplicht gelden, omdat niet overal 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Tekst gaat verder na de video

Op Schiphol kan het deze zomer weer erg druk worden - NH Nieuws / Doron Sajet

Zowel Schiphol als KLM gaan niet uit van een 'zomerchaos', zoals vakbond FNV die voorspelt. Volgens de bond is er te weinig personeel om de drukte op een veilige manier in de hand te houden.

In het begin van de coronacrisis zijn de contracten van duizenden medewerkers beëindigd of niet verlengd, vanwege het nagenoeg stilvallen van het vliegverkeer. Schiphol en KLM zeggen op tijd te zijn gaan werven en menen op sterkte te zijn om de zomerdrukte het hoofd te bieden.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]