Ga naar Content

Historische trein rijdt station Haarlem binnen: 'Alles voor over om dit te zien'

Tientallen treinfanaten stonden vanmorgen met de camera klaar op perron 1 op station Haarlem. Even over tien uur kwam hij het station binnengereden: de Venice Simplon-Oriënt-Express. Een bijzonder moment omdat deze trein bijna nooit in Nederland is.

Treinfans uit het hele land komen naar Haarlem - NH Nieuws

De historische trein is gisteren, na een flinke vertraging door het noodweer van afgelopen weekend, aangekomen in Amsterdam. “Morgen vertrekken we weer naar Venetië”, vertelt directeur Pascal Deyrolle. “De trein staat vandaag in Haarlem omdat het met zeventien wagons te lang is om in Amsterdam te blijven. Het is daar veel te druk.”

‘Hij is prachtig’

Brigitte den Hartog is een enorme fan van het bordspel van de Oriënt Express. “Maar ook van de trein hoor”, lacht ze. Met haar vader, die ook gek is van treinen, is ze uit Alphen aan den Rijn naar Haarlem gekomen om het rijtuig te zien. “We konden dit moment natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Hij is prachtig.”

Een van de luxe cabines om te slapen in de trein - Foto: NH Nieuws

Voor hoofdconducteur Manon van Ingen was het een wel heel bijzondere stop op station Haarlem vanmorgen. “Ik wist niet dat deze historische trein hier zou zijn”, vertelt ze enthousiast. “Ineens kwam hij het station binnenrollen. Dat maak je niet elke dag mee tijdens het werk.”

Vanuit het hele land kwamen fans naar Haarlem om de trein te bewonderen. Lucas van Grinsven is vanmorgen om 07.00 uur uit Tilburg vertrokken om op tijd te zijn. “Niet alleen de trein is historisch, maar het station hier ook”, zegt hij. “Ik ben vroeg opgestaan want ik heb er alles voor over om zo'n trein te zien."

Langste trein Europa

De eerste rit van de historische Oriënt-Expressdienst was op 4 oktober 1883 van Parijs naar Istanboel. Sinds 1977 is de trein eigendom van de Franse nationale spoorwegmaatschappij. Het exemplaar dat vandaag op het station in Haarlem te zien was, bestaat uit zeventien wagons uit de jaren twintig. Het rijtuig is meer dan vierhonderd meter lang, een van de langste treinen van Europa. De trein verbindt een aantal Europese steden zoals Londen, Parijs, Venetië en Istanboel. Een ticket voor één nacht van Amsterdam naar Venetië begint bij een prijs van 2.920 euro per persoon.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook