Start van hoofdcontent

AALSMEER

nl

Cocaïnehandel tussen de rozen: criminele organisatie opgerold op bloemenveiling

23 juni 2021, 08.12 uur · Aangepast 23 juni 2021, 09.09 uur · Door Anne Kersten

De politie heeft begin deze maand drie mannen aangehouden die een cocaïnehandel opgezet zouden hebben vanuit de bloemenveiling in Aalsmeer. Dat maakte de politie vandaag bekend. De mannen zouden pakketten coke tussen de bloembakken hebben verstopt en er zou zelfs sprake zijn van een drugslijn naar het buitenland.

Foto: Een van de voertuigen die bij de doorzoekingen in beslag is genomen - Politie Amsterdam

De politie kwam de mannen op het spoor door onderschepte berichten van de versleutelde berichtendienst Sky ECC. De politie en het Openbaar Ministerie zeggen een criminele organisatie in de kraag te hebben gevat. In totaal zouden de mannen meer dan 200 kilo cocaïne hebben willen smokkelen. 

Bloemen als dekmantel

De eerste lading werd in februari vorig jaar onderschept. Het ging om een transport vanaf een loods in de omgeving van de bloemenveiling. De afzender bleek een bedrijf uit Amstelveen, waarvan de eigenaar toen als verdachte is aangestipt. De pakketten zaten verstopt in bloembakken en de bloemen werden daarbij volgens de politie gebruikt als dekmantel.

In september vorig jaar werd een tweede lading onderschept. Een tweede verdachte kwam in beeld: een medewerker van een exportbedrijf, dat gevestigd is op de bloemenveiling. "Door de berichten uit gekraakte PGP-telefoons komt het onderzoek in een stroomversnelling", schrijft de politie. Een derde verdachte, die de politie op het oog had voor witwassen, kwam door de onderschepte berichten ook in beeld voor de 'export van harddrugs'. Ook een 'drugslijn naar het buitenland kwam concreter aan het licht'. 

Doorzoekingen

De drie mannen (24, 37 en 52 jaar oud) zijn 5 juni aangehouden in Amsterdam, Uithoorn en Vleuten. In woningen en bedrijfspanden in Amsterdam, Badhoevedorp, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Utrecht zijn doorzoekingen gedaan. Daarbij zijn een 'hoeveelheid' contant geld, computer, telefoons en verschillende voertuigen in beslag genomen. Om hoeveel geld het gaat, kan de politie niet vertellen. 

De mannen worden verdacht van internationale handel in verdovende middelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Twee van de drie verdachten zitten nog vast. De derde is vrijgelaten, maar wordt nog steeds verdacht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

Ideaal voor drugssmokkel

Zo'n drie maanden geleden kwam een rapport naar buiten over malafide bedrijven rond de bloemensector in onder andere Aalsmeer, die zich met criminele zaken bezig zouden houden. Systematische fraude, witwassen, oplichting, arbeidsuitbuiting en het smokkelen van wapens, sigaretten en vuurwerk; allemaal passeerde het de revue. 

Op de bloemenveiling is weinig toezicht en de terreinen zijn slecht beveiligd. Daarmee is de bloemenhandel ideaal voor drugssmokkel

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.