Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Dertig aanhoudingen na kraken versleutelde berichtendienst

9 maart 2021, 17.58 uur · Aangepast 9 maart 2021, 19.59 uur · Door Redactie Amsterdam

De politie heeft opnieuw een versleutelde berichtendienst die door criminelen werd gebruikt gekraakt. Het gaat om Sky ECC. Vanaf half februari is er rechtstreeks meegekeken met de berichten. Vandaag zijn er dertig verdachten opgepakt in heel Nederland.

Foto:

Vandaag werden er door de politie en de FIOD 75 woningen en kantoren doorzocht. In Rotterdam werden 28 vuurwapens gevonden. 

Hard geraakt

Volgens de politie is de georganiseerde misdaad hard geraakt door het kraken van de berichtendienst.  "Internationale organisaties die zich bezig houden met grootschalige drugshandel en witwaspraktijken, gewelddadige afrekeningen etc. zijn volledig afhankelijk van afgeschermde communicatie. De gebruikers wanen zich veilig en denken hiermee uit handen van politie en justitie te blijven. Het platform Sky ECC beloofde haar gebruikers een beveiligd wereldwijd netwerk."

Volgens de politie zijn er tientallen ernstige incidenten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen voorkomen in de periode dat er live meegekeken kon worden. "Enkele honderden politiemensen van alle eenheden hebben de afgelopen maanden stand-by gestaan en zijn ingezet om opvolging te kunnen geven aan de onderschepte berichten. Het zwaartepunt lag bij de rechercheurs van de Eenheid Amsterdam en de Landelijke Eenheid."

Duizenden kilo's

In hetzelfde onderzoek werden eerder duizenden kilo’s cocaïne, heroïne, hasj gevonden. Daarnaast zijn er meerdere wapens inbeslaggenomen en drugslabs ontdekt en ontmanteld en zijn miljoenen euro’s in beslag genomen.

Het is niet de eerste keer dat de politie versleutelde berichten toch heeft kunnen lezen, het gebeurde een paar jaar geleden ook met PGP-telefoons (Pretty Good Pricacy- telefoons).

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]