AALSMEER - De bloemensector die misbruikt wordt door criminelen voor bijvoorbeeld het transport van drugs. Het is niet nieuw, geeft ook de Aalsmeerse burgemeester Gido Oude Kotte toe. En het zal ook niet zomaar verdwijnen. Donderdag verscheen dan ook voor de vierde keer een rapport over deze verborgen vorm van criminaliteit. Wat kunnen de overheidsinstanties daarmee om het probleem aan te pakken?
Opnieuw rapport over criminaliteit rond de bloemenveiling - NH Nieuws
Volgens Oude Kotte is samenwerking het antwoord op die vraag. Met het rapport dat gisteren naar buiten kwam in de hand, moeten gemeenten, politie en douane een goed plan van aanpak maken.
Systematische fraude, witwassen, oplichting, arbeidsuitbuiting en het smokkelen van wapens, sigaretten en vuurwerk. Volgens het donderdag verschenen rapport houden malafide bedrijven rond de bloemensector in onder andere Aalsmeer zich ermee bezig. Ze kunnen zich gemakkelijk rond de bloemenveiling vestigen. Er is weinig toezicht en de terreinen zijn slecht beveiligd. De bloemenhandel is daarmee ideaal voor drugssmokkel.
Vierde rapport
Dat terwijl er al jaren signalen zijn dat de bloemenbranche misbruikt wordt voor dit soort criminele praktijken. Burgemeester Gido Oude Kotte is er ook heel eerlijk in. "Dit is het vierde rapport dat we presenteren met elkaar. In 2017 hadden we nog de analyse Van veld tot Vaas, waarin we met elkaar concludeerden: we luiden de noodklok, want er is echt wat aan de hand", zegt hij.
"Vervolgens horen we niks meer. Het hele grote probleem is: het gaat over verschillende gemeenten heen en het gaat over heel veel bedrijven. Wie is nou degene die dit vraagstuk moet aanpakken?"
"De Italiaanse maffia is hier nog niet weg, ze zitten hier en doen zaken"
De gemeenten, bloemenhandelaren en de bloemenveiling hopen daarbij ook op hulp van het Rijk. "Op Schiphol en in de haven van Rotterdam wordt veel meer gecontroleerd. In Aalsmeer moeten we het met een wijkagent doen", zegt bijvoorbeeld Matthijs Mesken van de branchevereniging voor bloemengroothandels.
"Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft bijvoorbeeld 33 miljoen structureel alleen voor controle in de havens gekregen. Maar dit is een tweede linie: er is al een douanecheck geweest en dat springt dus minder in het oog. De ideale plek dus om daar je criminele werk te doen", zegt burgemeester Oude Kotte over de Aalsmeerse bloemenveiling.
De burgemeester zegt dan ook dat het belangrijk is om samen aan een plan van aanpak te werken, want dit soort criminaliteit verdwijnt niet zomaar.
"De Italiaanse maffia is hier nog niet weg, ze zitten hier en doen zaken. Dat werd in eerder onderzoek al geconstateerd. Maar dit rapport laat zien hoe ze bewegen, waar we moeten zoeken, welke partijen erbij betrokken zijn en waar de kwetsbaarheden zitten. Dus dit is een startpunt waar we iets mee kunnen. Met dit rapport kunnen we een programma optuigen voor de komende jaren", aldus Oude Kotte.
💬 Wil je iets kwijt?
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Amstelveen en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Whatsapp ons op 06 30 09 30 03
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Amstelland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]