Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Hoogheemraadschap zet 'alle hens aan dek' om regenwater polders uit te krijgen

20 juni 2021, 17.30 uur · Aangepast 21 juni 2021, 10.35 uur · Door Lauren Heeremans

Er wordt op het moment met man en macht gewerkt om het water weg te krijgen uit de polders bij Alkmaar en Schagen, na de heftige regenval van dit weekend. Zowel boeren als ingehuurde bedrijven zijn bezig met pompen. Voorzitter Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Siem Jan Schenk: "Het is op dit moment alle hens aan dek." 

Foto: NH Nieuws

Door de extreme regenval is de grond nu veel te nat voor de nog jonge planten. Sla bijvoorbeeld kan erg slecht tegen de overvloed aan water. Boeren vrezen daarom dat hun oogst verloren zal gaan. 

Veel boeren wijzen naar het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier als de schuldige voor de wateroverlast. Volgens hen zijn de waterbergingen niet op orde en hadden de pompen veel eerder aangezet moeten worden zodat dit voorkomen had kunnen worden.

Maar het Hoogheemraadschap had zulke extreme regenval niet verwacht. "Een paar uur van te voren werd duidelijk dat er geen 20 milimeter maar ruim 100 milimeter zou vallen. Daar is niets tegenop gewassen", zegt Schenk.

Maandag gaat het waterschap met de voorzitter van de LTO om te tafel om het afgelopen weekend te evalueren.

In onderstaande video vertellen boeren waarom pompen nauwelijks nog zin heeft

Pompen helpt niet meer, veel oogst verloren - NH Nieuws

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.