Ga naar Content

Toch geen statushouders in voormalig belastingkantoor

Er is geen overeenkomst bereikt over de opvang van honderden statushouders aan de Robonsbosweg in Alkmaar. Het leegstaande voormalige belastingkantoor werd eerder al eens gebruikt als asielzoekerscentrum. De gemeente laat nu weten dat het verzoek van het COA om het gebouw opnieuw in te zetten als opvanglocatie niet wordt ingewilligd. "De risico's voor Alkmaar zijn te groot." Het COA is teleurgesteld. 

Het voormalige belastingkantoor - Foto: Anne Klijnstra / NH Nieuws

Volgens de gemeente Alkmaar is de wens om statushouders aan de Robonsbosweg te huisvesten 'te complex' gebleken. Uitgangspunt was dat het COA een gedeelte van het pand zou gebruiken voor de opvang van ongeveer 300 mensen uit de regio, en de gemeente een ander deel van het gebouw voor de opvang van Alkmaarse statushouders en (zorg)doelgroepen.

De voorwaarde die Alkmaar heeft gesteld, is dat de gemeente geen enkel financieel risico zou lopen wat betreft de kosten die bij de opvang komen kijken. "Uit de verkenning samen met de eigenaar van het pand [het Rijksvastgoedbedrijf, red.], het COA en diverse ministeries, is gebleken dat dit te complex bleek", stelt de gemeente.

"Het COA is geïnformeerd dat de gesprekken over de Robonsbosweg daarom zijn stopgezet. Die opvanglocatie voor regionale statushouders legt teveel financieel risico bij ons neer." De gemeente zegt te blijven zoeken naar alternatieven voor de huisvesting.

Alet Bouwmeester van COA reageert tegen NH Nieuws: “Over het besluit zijn wij teleurgesteld. Wij zijn over capaciteitsverwerving in de provincie in gesprek met Provinciale Regietafel.”

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]