Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Net als Monet schilderen aan de Zaan: "Ik vind het moeilijk, maar doe mijn best"

6 juni 2021, 07.30 uur · Aangepast 6 juni 2021, 07.47 uur · Door Thyra de Groot

Het is 150 jaar geleden dat de schilder Claude Monet in Zaandam verschillende schilderijen creëerde. Op de 25 kunstwerken is de Zaan regelmatig te zien en daarom hebben kunstenaars hun kwast en verf gepakt om hun eigen 'Monet' te maken. "Ik vind het belangrijk dat je de confrontatie aangaat met de waarneming zoals die is."

Annemarie schildert voor het eerst buiten - NH Nieuws / Thyra de Groot

Op de Wilhelminabrug zijn twee schilders te vinden. Max Carper kijkt naar de sluis en schildert in zijn eigen stijl het eigentijdse beeld. Max: "Omdat er zoveel op elkaar zit, vind ik het wel moeilijk om het vast te leggen." Volgens de kunstenaar is het vooral kijken naar wat je ziet. "Dat deed Monet ook."

Louis Breeuwer heeft al vroeg zijn plekje veroverd. Al dagen van tevoren heeft hij bedacht hoe hij dit het beste kan aanpakken. Regelmatig komen mensen een praatje met hem maken. "Het is wel heel erg mooi om buiten te schilderen", vertelt Louis enthousiast. "Om het te doen met wat je ziet."

Bekijk hieronder de reportage:

Louis schildert, net als Monet 150 jaar geleden, aan de Zaan - NH Nieuws

Een brug verderop zit Annemarie Hoogendonk. Ze schildert sinds kort en het is haar eerste keer buiten. Annemarie vindt het dan ook behoorlijk spannend. Eerst wilde vriendinnen een partytent opzetten voor de mogelijke regen, maar dit lukte niet. Even later zit ze, zonder regendruppels, te schilderen. 

Schilderen wat je ziet

Claude Monet heeft in de Zaandam 25 kunstwerken geschilderd. Zijn stijl is impressionisme, dat is een kunststroming rond 1860 die vooral de werkelijkheid laat zien. Monet schilderde daarom vaak het water, omdat dat veel in Zaandam te vinden was.  

"Ik vind dit een mooie plek. Wel wat modern en een grijze lucht. Dat is niet heel fantasierijk, maar dat kan wellicht vanmiddag nog gebeuren." Het is volgens Annemarie een uitdaging om het nieuwe schilderwerk in een korte tijd af te krijgen. "Dit is anders, dus ik heb mezelf meteen in het diepe gegooid."

Volgende week zal er weer geschilderd worden, maar dat is niet het enige. In de Zaanstreek worden meer activiteiten georganiseerd. Zo is er een vaarroute, jeugdtheatervoorstelling en Monet wandeling.  

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]