Ga naar Content

Bondscoach Frank de Boer kiest ook tegen Georgië voor 5-3-2

In de oefenwedstrijd van morgenavond tegen Georgië speelt het Nederlands elftal opnieuw in de 5-3-2-formatie. Dat heeft bondscoach Frank de Boer aangegeven op de persconferentie. "De kans is groot dat we ook tegen Oekraïne starten met 5-3-2", aldus De Boer.

Foto: Pro Shots / Toin Damen

"De afgelopen dagen waren goed en vruchtbaar", zegt De Boer. "We hebben veel geanalyseerd en goed getraind."

De bondscoach sprak met meerdere spelers. "Ik wilde weten hoe zij het zien, zij moeten het uitvoeren. Of zij hetzelfde gezien hebben als ik gezien heb. We kregen de druk er te vaak niet op tegen Schotland. We moesten te veel lopen. Je moet het zo zien: als je in de duels komt en je wint de bal, kom je in de succesbeleving. Dat hadden we te weinig."

"Ik heb al zo vaak gezegd: als ik vind dat we 4-3-3 moeten spelen, dan zullen we dat ook zeker doen"

bondscoach frank de boer

"De kans is groot dat we ook tegen Oekraïne starten met 5-3-2, maar niets is definitief", vervolgt hij over het systeem. "Ik heb al zo vaak gezegd: als ik vind dat we 4-3-3 moeten spelen, dan zullen we dat ook zeker doen. Daar hebben we de ook de spelers voor."

Middenvelder Frenkie de Jong, die aangaf blij te zijn met het aanblijven van trainer Ronald Koeman, zegt dat de sfeer goed is binnen de spelersgroep. "De stemming is altijd goed geweest. We weten waar we mee bezig zijn en het vertrouwen is groeiende."

"Ik baal net zo van de situatie als Jasper"

bondscoach Frank de Boer

Jasper Cillessen

De Boer besloot dinsdag om doelman Jasper Cillessen niet op te nemen in zijn definitieve selectie vanwege een coronabesmetting. "Ik baal net zo van de situatie als Jasper. Zondag had ik het gevoel dat het goed zou aflopen. Uiteindelijk werd het dinsdag: nog steeds positief. Dan moet je keuzes maken. We hebben ook vertrouwen in de keepers die we hebben. En bij keepers kun je ook niet even twintig minuten proeven. Je moet honderd procent inzetbare spelers hebben. Nogmaals, hoe vreselijk ik het ook vind voor Jasper, uiteindelijk zijn wij tot een keuze gekomen."

Matthijs de Ligt verliet vanochtend geblesseerd de laatste training in Portugal. De verdediger heeft last van zijn lies en het is nog onduidelijk of hij morgen inzetbaar is. De aftrap bij Nederland - Georgië is morgen om 18.00 uur in de Grolsch Veste.

Volgende week zondag is Oekraïne de eerste tegenstander op het EK. De aftrap in de Johan Cruijff Arena is dan om 21.00 uur.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]