Ga naar Content

Ooggetuige neerstorten bommenwerper terug op crashsite: "Gedachten zijn bij bemanning"

Jan Jonker was 13 jaar oud toen in de nacht van 22 op 23 juni 1941 een Britse bommenwerper met Tsjechische bemanning uit de lucht werd geschoten. Gisteren was hij op de plek waar het toestel nu, meer dan 80 jaar later, wordt opgegraven. Een indrukwekkende dag voor - vermoedelijk - de laatste ooggetuige.

Foto: NH Nieuws

Jonker, inmiddels 94 jaar oud, woonde destijds in Nieuwe Niedorp en zag het vliegtuig over komen. "Mijn ouders woonden hier een kilometer vandaan in een boerderij. Ik werd 's nachts wakker van mitrailleurs en ben uit mijn bed gekomen. Ik zag het vliegtuig aankomen, ik zag de jager aankomen, die ging er met een grote boog onder en schoot toen naar boven."

Jan Jonker vertelt op de crashsite wat hij die nacht zag:

Ooggetuige neerstorten bommenwerper terug op crashsite: "Mijn gedachten zijn bij de bemanning" - NH Nieuws

Gistermorgen was er een speciale dag voor genodigden op de bergingsplek van de bommenwerper. Naast Jan Jonker, was er bijvoorbeeld ook een afgevaardigde van de Tsjechische ambassade. Zij bedankte Jan Jonker voor zijn verhaal en noemde het ontroerend. Jonker zelf was ook onder de indruk. Het was een zware dag voor hem, zeker omdat zijn gezondheid hem steeds meer in de steek laat.

Sinds een week wordt op de plek waar het toestel neerkwam gezocht naar vliegtuigonderdelen, maar vooral naar sporen van de bemanning. Eén van hen wist zich te redden met zijn parachute. De andere vijf staan nog altijd als vermist te boek. De vondst van stoffelijke resten is een aanwijzing dat het vermoeden dat ze met het vliegtuig begraven zijn, de goede richting is.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]