Ga naar Content

Botresten gevonden bij bergingsoperatie Wellington bommenwerper

Er zijn stukjes bot gevonden bij de bergingsoperatie van de Wellington-bommenwerper in Nieuwe Niedorp. Behalve de botresten zijn ook kleine delen van vliegerkleding aangetroffen, zoals een stuk van een trui en de zool van een laars. De vondsten gaan voor nader onderzoek naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) in Soesterberg.

Foto: Herdenkingsplek voor de neergestorte bommenwerper. Foto: NH Nieuws/Matthijs Gemmink

Eind mei is Defensie gestart met het bergen van de Vickers Wellington in Nieuwe Niedorp. In de nacht van 22 op 23 juni 1941 stortte de bommenwerper neer in de Kostverlorenpolder. Het toestel was neergeschoten door een Duitse nachtjager. Omdat de kans groot werd geacht dat er stoffelijke resten van bemanningsleden tijdens de berging teruggevonden zouden worden, is deze berging in het kader van het Nationaal bergingsprogramma uitgevoerd.

Een overlevende

De Vickers Wellington bommenwerper van het 311 (Czech) squadron van de Royal Air Force is tijdens de Tweede Wereldoorlog neergeschoten door een Duitse nachtjager. Slechts één van de bemanningsleden overleefde de crash. Van de andere vijf bemanningsleden is niets teruggevonden. De Tsjechische autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.

De berging duurt nog een aantal weken. Daarna worden de wrakdelen voor onderzoek vervoerd naar vliegbasis Woensdrecht.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]