Start van hoofdcontent

NIEUWE NIEDORP

nl

Berging bommenwerper: onderzoek moet meer duidelijkheid geven over botresten

3 juni 2021, 20.17 uur · Aangepast 4 juni 2021, 08.11 uur · Door Matthijs Gemmink

De specialisten van Defensie die betrokken zijn bij de berging van een bommenwerper, die in 1941 boven Nieuwe Niedorp uit de lucht werd geschoten, zijn tevreden over de eerste resultaten. De aanleiding voor de berging was de kans om zeker te stellen dat vijf bemanningsleden met het vliegtuig om zijn gekomen. De stoffelijke resten die nu gevonden zijn, geven steun aan dat vermoeden.

Berging bommenwerper: onderzoek moet meer duidelijkheid geven over botresten - NH Nieuws

De berging begon vorige week al, maar vandaag werden de eerste vondsten bekend gemaakt. "Het gaat om summiere stoffelijke resten", vertelt Geert Jonker van de Berging- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. "Er zijn ook wat fragmenten van kledingstukken gevonden. Voor een eerste week ziet het er goed uit."

De enorme kracht van de crash heeft ervoor gezorgd dat er nu maar kleine deeltjes worden teruggevonden. In het laboratorium zal dat moeten worden uitgezocht. "Dat doen we in ons lab in Soesterberg. Onze missie zal vooral zijn om te proberen te achterhalen of we hier stoffelijke resten van vijf personen hebben. Want we missen hier vijf vliegers. Zo weten we dan zeker dat er tijdens de crash nog vijf personen aan boord waren", legt Jonker uit.

Naast de stoffelijke resten zijn er ook al flink wat vliegtuigonderdelen uit de grond gehaald. Op de verwerkingslocatie, even verderop, wordt de dikke klei gezeefd om alle onderdelen er uit te halen. De Explosieven Opruimingsdienst is al flink wat munitie tegengekomen.

Berging bommenwerper: onderzoek moet meer duidelijkheid geven over botresten - NH Nieuws

Op de verwerkingslocatie liggen grote hopen klei te wachten tot de machines weer aan kunnen. "We zijn tevreden hoe het gaat", vertelt Majoor Bart Aalberts die de berging leidt. "Het is voor het eerst dat we zo met die klei werken, maar ook met het spoelen gaat dat heel goed. En we zijn nog niet klaar." Naast hem staan onder andere een deel van het landingsgestel, een motoronderdeel en persluchtflessen.

Onderzoek in laboratorium moet meer duidelijkheid brengen gevonden botresten - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]