Ga naar Content

Bewoners en burgemeester over brand: "In no-time stond de boel in lichterlaaie"

Aan het einde van de dag keren een aantal bewoners van de afgebrande huizen aan het Hoefblad in Zwaag terug naar hun woning. Eén van hen is Annette. De brand - die ontstond bij haar auto - is vermoedelijk aangestoken. De politie doet hier onderzoek naar. "Je kunt het je niet echt bevatten. Je bevat niet dat je auto in de brand wordt gestoken", vertelt ze.

Steve en Annette - Foto: NH Nieuws

Zo tussen half twee en twee uur vannacht vat Annette's auto vlam. De politie zegt dat de brand mogelijk is aangestoken en onderzoekt dit. In de wijk gaan geruchten rond over de brandstichting. Omwonenden zouden geluiden hebben gehoord en jongeren zouden tegen elkaar hebben gezegd dat 'er iets mis ging'.

Niet veel later staat één van de auto's op het Hoefblad in brand. Dat slaat snel over via de carport naar de woningen. Alle bewoners kunnen ongedeerd hun woning verlaten en worden opgevangen in het Van der Valk hotel. Vier huizen zijn onbewoonbaar geworden.

'In no-time in lichterlaaie'

"Het ging met een noodgang", vertelt een omwonende. "In no-time stond de boel in lichterlaaie en ook in no-time was er veel brandweer. Het was echt een grote operatie."

Annette kon haar woning via de achterdeur verlaten. Vanmiddag zit ze omringd door familie bij de buren. Een aantal buren konden vandaag weer terug naar hun woning. Annette's woning is onbewoonbaar geworden. "We gaan naar Van der Valk en er wordt een woning gezocht voor tijdelijk", vertelt ze. "Dan is het wachten tot het verbouwd is en we weer terug kunnen"

In de reportage hieronder vertelt onder andere Annette haar verhaal.

Bewoners vertellen over de brand. - NH Nieuws

Ook Saukat Roemjati en zijn zoon Steve - die vanmorgen hun verhaal deelden met NH Nieuws - zijn vanmiddag terug bij hun woning. Het hoekhuis is flink beschadigd en ze mogen nog niet naar binnen. "Mijn ouders hebben het heel zwaar", vertelt Steve. "Toch ben ik blij dat we hier zijn, want nu kunnen we nadenken over hoe het verder moet."

Lees ook

Burgemeester Jan Nieuwenburg is ook vanmiddag in de wijk aanwezig. "De brand heeft héél snel om zich heengeslagen", vertelt de burgemeester. "De impact is groot voor deze gezinnen."  

In de reportage hieronder vertelt de burgemeester over de gebeurtenis.

Burgemeester Jan Nieuwenburg over de brand aan het Hoefblad. - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]