Ga naar Content

Autobrand die oversloeg naar woningen in Zwaag vermoedelijk aangestoken

De autobrand aan het Hoefblad in Zwaag is vermoedelijk aangestoken, dat zegt de politie. De brand brak vannacht net voor 2.00 uur uit bij een auto die onder een carport stond. Meerdere huizen raakten beschadigd, waarvan vier zodanig dat deze onbewoonbaar zijn verklaard. Er raakte niemand gewond. De brandweer is naar verwachting om 12.00 uur klaar met blussen.

Brand aan het Hoefblad in Zwaag - NH Nieuws

Een politiewoordvoerder bevestigt dat het mogelijk om brandstichting gaat. "Wij hebben dat vermoeden, maar forensisch onderzoek moet dat nog bevestigen. Verder is er nog niet veel bekend, daarom roepen we getuigen op zich te melden met welke informatie dan ook."

De bewoners zijn allemaal ongedeerd gebleven en opgevangen in het van der Valk Hotel in Hoorn. Eén van hen, Saukat Joemrati, vertelt in het artikel hieronder zijn verhaal aan NH Nieuws.

Lees ook

Volgens Joemrati's zoon, Steve, zouden buren voorafgaand aan de brand geluiden hebben gehoord. "Zij hoorden jongeren zeggen: 'het gaat mis.' Dat is misschien een indicatie dat het is aangestoken?", zo vraagt hij zich af. "Maar we weten niet waarom. Het zijn allemaal hartstikke lieve mensen."

Aangifte

De politiewoordvoerder laat weten dat er aangifte is gedaan door de bewoner van het huis waar de auto stond. "Dit is een heel zwaar delict, dus wij zullen alles in het werk stellen om dit tot de bodem uit te zoeken", aldus de politiewoordvoerder. 

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zijn vier woningen zodanig beschadigd dat ze niet meer bewoonbaar zijn. "De andere vier huizen in het blok hebben wel schade aan de buitenzijde, maar de bewoners daarvan kunnen waarschijnlijk in de loop van de dag terug naar huis."

Foto: NH Nieuws

Buurtbewoners vertellen vanmorgen dat zij wakker schrokken van een knal. "Ik ben gaan kijken en zag het toen in de fik staan", vertelt deze omwonende. "Die knal was van een autoband natuurlijk." Meerdere buren vertellen dat de brand snel oversloeg van de auto naar de carport en vervolgens naar de woningen.

Buren wakker maken

Voordat de brandweer aanwezig was kwamen zij zelf in actie voor hun buren. "Veel buren hebben staan bonken op de deuren, want een deel sliep nog", vertelt een andere buurtbewoner.

De brandweer was vannacht met acht brandweerkorpsen aanwezig om de brand te blussen. Aanvankelijk kwam er één korps vanuit Wognum op de melding van een autobrand af. "Eenmaal ter plaatse hebben zij opgeschaald naar middelbrand", zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Onder andere de korpsen van Zwaag, Hoorn en Blokker hielpen mee met blussen. Naar verwachting is de brandweer rond 12.00 uur klaar met blussen.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.