Ga naar Content

Gemeenteraadslid Marielys Roos veroordeeld tot voorwaardelijke taakstraf

Het Bloemendaalse gemeenteraadslid Marielys Roos is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur voor het schenden van het ambtsgeheim.  Roos laat in een eerste reactie weten in cassatie te gaan. 

Marielys Roos veroordeeld voor veertig uur taakstraf - Foto: NH Nieuws

De rechter veroordeelde Roos in 2016 nog tot een taakstraf van zestig uur. Die hoeft ze dus nu niet uit te voeren, blijkt uit het vonnis. 

Roos liet in juli 2014 geheime stukken van de gemeente Bloemendaal voor de camera zien tijdens een persconferentie. In die stukken stonden beschuldigingen aan het adres van Rob Slewe, de eigenaar van landgoed Elswoutshoek.

Broers Slewe 

Sinds de broers Hans en Rob Slewe het landgoed in Overveen in 2009 kochten hebben zij een conflict met de gemeente Bloemendaal. De gemeente heeft onder andere beweerd dat de Slewes zich intimiderend hebben gedragen ten opzichte van ambtenaren. Toevallig werd deze week bekend dat de broers hun conflict met de gemeente hebben bijgelegd

De documenten die Roos toonde tijdens de persconferentie waren geheim, omdat de gemeente de privacy van de ambtenaren die klaagden over dit intimiderende gedrag van de familie Slewe wilde waarborgen. Toch liet Roos ze zien voor de camera van onder meer NH Nieuws. 

tekst gaat door onder de foto

Roos laat de stukken zien tijdens een persconferentie - Foto: NH Nieuws

Roos heeft die geheimhouding altijd betwist. Niet alleen zou een geheimhoudingsbesluit pas achteraf in 2016 voor het eerst zijn ondertekend. Bovendien zei het raadslid dat de informatie die zij had gedeeld met de pers allang met anderen was gedeeld. "Als je op een feestje een verhaal vertelt en later aan één persoon vraagt het geheim te houden, dat kan helemaal niet", zei Roos in 2016 voor de rechter.

De rechter ging daar niet in mee. Roos wil vandaag niet verder op de zaak ingaan tegenover NH Nieuws en Haarlem105. Ze houdt het bij de boodschap dat ze in cassatie gaat. Dat betekent dat de Hoge Raad gaat kijken of de rechtszaak en het hoger beroep wel goed verlopen is. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook