Ga naar Content

Taakstraf geëist tegen Bloemendaals raadslid voor lekken geheime stukken

BLOEMENDAAL Dertig dagen cel of 60 uur werkstraf. Dat is de eis tegen het Bloemendaalse raadslid Marielys Roos. Zij wordt ervan verdacht geheime stukken van de gemeente openbaar te hebben gemaakt.

Het gaat om de zaak Elswoutshoek, waaraan NH in samenwerking met Een Vandaag uitgebreid aandacht heeft besteed. In de stukken die Roos in juli 2014 voor de draaiende camera naar buiten bracht, staan aantijgingen aan het adres van Rob Slewe, de eigenaar van landgoed Elswoutshoek. De documenten waren geheim omdat de gemeente de privacy van de ambtenaren die klaagden over intimiderend gedrag van de familie Slewe, niet wil schenden.

Lees ook: Bloemendaalse partij onthult geheime stukken dossier Elswoutshoek

Vanochtend moest Roos voor de rechter komen. De officier van justitie zei in de rechtszaal haar handelingen een ernstig vergrijp te vinden. "Als je het niet eens bent, teken je bezwaar aan. Maar dan schend je niet alvast het geheim, want dan schend je de wet."

Lees ook: Burgemeester Nederveen doet aangifte tegen raadslid Roos

Zelf heeft Roos een heel andere kijk op de zaak. Ze bestrijdt dat er überhaupt geheimhouding op de stukken lag, omdat iedereen in de gemeenteraad van Bloemendaal het toch al wist. 

"Als je op een feestje een verhaal vertelt en later aan één persoon vraagt het geheim te houden, dat kan helemaal niet!"

abc5media_audio_0

Roos laat de stukken zien tijdens een persconferentie - Foto: NH Nieuws