Ga naar Content

Bestuur Alkmaar Ontzet mikt op traditionele viering mét optocht en zuurkoolmaaltijd

Het bestuur van Alkmaar Ontzet mikt dit jaar weer op een traditionele viering. Die knoop werd gisteren unaniem doorgehakt tijdens de Algemene Ledenvergadering, vertelt voorzitter Frits Westerkamp. "We hebben geen garanties, we weten niet of alles straks mogelijk is. Maar we moeten nu echt gaan starten met de organisatie, anders redden we het niet op 8 oktober."

Foto: Voorbereidingen kinderontbijt - NH Nieuws / Anne Klijnstra

De vereniging krijgt steun van de gemeente Alkmaar om alle publiekstrekkers weer op de agenda te zetten. "We gaan dit jaar voor een ouderwetse viering met de evenementen die Alkmaarders al decennialang van ons gewend zijn: met het ontzetontbijt op scholen, een grote middagoptocht en natuurlijk de traditionele zuurkoolmaaltijd."

Het doorhakken van die knoop was best spannend, geeft Westerkamp toe aan mediapartner Alkmaar Centraal. De teleurstelling was groot toen er vorig jaar een streep door het evenement moest worden gezet. Het bestuur besloot toen te kiezen voor een 'coronaproof' alternatief, namelijk een digitale viering.

Nieuwe variant?

En dat bleek een groot succes, aldus Westerkamp, dus ook dat is een serieuze optie geweest."We hebben echt wel even gedacht: moeten we dit risico lopen? Stel dat er ineens een nieuwe variant opduikt waar niets tegen bestand is? Dan moet je alles afblazen en heb je niets."

Beluister het hele interview van mediapartner Alkmaar Centraal met Frits Westerkamp  hieronder:

Toch geven de lage coronacijfers, de vaccinatiegraad en verruimde maatregelen  voldoende perspectief om te starten met de voorbereidingen. "De organisatie daar moeten we nú mee beginnen. Bouw van de praalwagen, de kostuums, afspraken maken met leveranciers. Je kunt beter afschalen dan dat je moet opschalen."

Ondanks de zorgen over mogelijke risico's hebben de zeshonderd vrijwilligers bovenal onwijs veel zin om eindelijk weer een groot spektakel neer te zetten. "Ook de overheid gaat ervan uit dat er na de zomer weer grotere gezelschappen bijeen kunnen komen. Misschien met beperkende maatregelen zoals een mondkapje, maar ook dan kan je absoluut genieten van die grote optocht."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]