Ga naar Content

Alle gebiedsverboden van demonstratie op 28 maart ingetrokken

Het Openbaar Ministerie heeft alle 300 gebiedsverboden die op 28 maart waren uitgegeven aan Museumpleindemonstranten, ingetrokken. Afgelopen vrijdag wees de rechtbank al de gebiedsverboden van acht personen in die in hoger beroep waren gegaan af en daarom heeft het OM per direct de andere verboden ingetrokken.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Ook al vindt de rechtbank nog steeds dat de gebiedsverboden legitiem waren, heeft de officier van justitie niet goed van tevoren beargumenteerd 'waarom juist déze personen zich in de komende tijd opnieuw schuldig zouden maken aan ernstige openbareordeverstoring', stelt de rechtbank.

Koffiedrinkers

Meer dan 300 personen kregen op 28 maart een gebiedsverbod opgelegd na ongeregeldheden op het Museumplein. Sinds midden januari komen wekelijks 'koffiedrinkers' bij elkaar op het plein om te demonstreren tegen het coronabeleid. Geregeld komt het daarbij tot een confrontatie tussen handhaving en demonstranten. Een gebiedsverbod zou betekenen dat gedurende ongeveer tien weken, deze demonstranten zich niet op of rondom het Museumplein mogen begeven.

Omdat de rechtbank afgelopen vrijdag het hoger beroep van de demonstranten die het gebiedsverbod aanvochten gegrond verklaarde, heeft het Openbaar Ministerie nu besloten alle gebiedsverboden direct in te trekken.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]