Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Demonstranten van Museumplein verwijderd, waterkanonnen ingezet

28 maart 2021, 17.45 uur · Aangepast 28 maart 2021, 18.19 uur · Door Redactie Amsterdam

AMSTERDAM - Zo'n duizend demonstranten hadden zich vanmiddag op het Museumplein verzameld om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De politie heeft twee keer ingegrepen en de meeste actievoerders zijn weg. Wel is er nog een groep blijven zitten, zij zijn aangehouden laat de politie weten. Voor het Museumplein geldt nog steeds een noodbevel; het is niet toegestaan om op het Museumplein te komen.

Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Onder het mom van 'koffie drinken' kwamen mensen ook vandaag weer naar het Museumplein om te protesteren. Net als vorige week waren er demonstranten die, zoals ze zelf zeggen, veteranen zijn. Ze droegen legerkleding en baretten.

Volgens de gemeente volgden de demonstranten de waarschuwingen van de politie niet op en hielden ze zich niet aan de coronamaatregelen. Daarom heeft de driehoek besloten de demonstratie te ontbinden. De Mobiele Eenheid (ME) van de politie stuurde mensen weg en waterkanonnen werden ingezet.

Regenjassen en paraplu's

Op een video van een van de demonstranten is te zien dat ze voorbereid waren op het waterkanon. Ze hadden regenjassen en paraplu's bij zich. De waterwerpers zouden dit keer ook minder effect hebben door tegenwind. Na een tweede keer ingrijpen gingen de meeste demonstranten van het Museumplein. Daarop trokken actievoerders de omliggende straten in. Ze werden gevolgd door de politie. 

Een groep demonstranten bleef zitten. Zij zijn door de politie meegenomen in GVB bussen. Een woordvoerder van de politie heeft laten weten dat deze demonstranten officieel zijn aangehouden. Ze worden gebracht naar een cellencomplex in de stad. Naar verwachting worden ze in de avond wel vrijgelaten.

De politie maakt morgen bekend om hoeveel aanhoudingen het gaat. Het zijn hoofdzakelijk de demonstranten die bleven zitten terwijl de Mobiele Eenheid het grootste deel van de actievoerders verdreef. Op basis van videobeelden en foto's lijkt het zeker om tientallen aanhoudingen te gaan.

Niet toegestaan

Net als afgelopen weekenden was de demonstratie niet toegestaan. Een van de overwegingen die de driehoek noemt is dat er bij eerdere demonstraties onder andere molotovcocktails, messen, zwaar vuurwerk en boksbeugels werden aangetroffen. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]