Ga naar Content

'Schietpartij geen motorbenderuzie', verdachte heeft spijt: "Kinderen verdriet gedaan"

De officier van justitie eist één jaar cel tegen de 40-jarige Rogier H. uit Hoorn. Hij wordt verdacht van een schietpartij aan de Kosterstuin in Zwaag op 15 januari dit jaar. Dat het een wraakactie is vanuit een motorbenderuzie, klopt niet aldus zijn advocaat. Dat H. lid is van de motorclub MC Hardliners staat er wat hem betreft volledig los van.

Op de avond voor de schietpartij, hoort Rogier H. dat een vriendin van zijn vrouw lastig wordt gevallen door haar ex-vriend. Hij besluit haar die nacht op te halen en veilig onderdak te geven in de woning van zijn vrouw aan de Kosterstuin, maar dan staat de ex-vriend 's morgens vroeg daar op de stoep. 

"Hij kwam haar ophalen, zei hij. Ik draaide een beetje door want mijn vrouw en kinderen zaten daar ook. En hij stond daar straalbezopen en doorgesnoven voor de deur", verklaart H. die er door een coronabesmetting alleen digitaal bij kon zijn. 

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

H. duwt de man bij de deur weg, en schreeuwt dat de man uit de buurt moet blijven van zijn vrouw en kinderen. Op verschillende camerabeelden uit de buurt is de ruzie te zien. Als H. terug naar binnen wil lopen, komt de man achter hem aan. "In mijn ooghoek zie ik hem weer teruglopen naar mijn huis, toen heb ik mij omgedraaid en naar hem geschoten." Het schot komt voor de voeten van het slachtoffer op de grond terecht. 

Wapenbezit

Dat H. een wapen binnen handbereik in huis had liggen, dat geladen was, neemt de rechter zwaar op. "Heeft u zich niet gerealiseerd dat het heel gevaarlijk is een wapen in huis te hebben waar ook uw kinderen rondlopen?"  H. zou het wapen al 13 jaar in bezit hebben omdat hij eerder in zijn vorige woonplaats in Tilburg drie keer overvallen is.  H. verklaart nogmaals veel spijt te hebben, leest hij voor uit een brief: "Ik besef dat het hebben van een wapen niet goed is, en ik zal er ook nooit meer eentje in huis hebben." 

Het slachtoffer is ook een bekende van justitie. Ondanks meerdere pogingen van de politie, wilde het slachtoffer geen aangifte doen. Volgens zijn advocaat wilde H. hem alleen bij de woning proberen weg te jagen. "Mijn cliënt is volledig helder geweest over wat er is gebeurd. Het is een hardwerkende man die voor zijn drie kinderen wil zorgen. Eerder een flinke taakstraf dan een paar maanden cel."

De officier van justitie benadrukt dat het 'heel anders had kunnen aflopen en de kogel had kunnen afwijken en het slachtoffer had kunnen raken.' De officier eist dan ook een celstraf van twaalf maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk. 

MC Hardliners

Eerder werd gemeld dat de schietpartij onderdeel zou zijn van een reeks vergeldingsacties tussen (voormalig) Satudarah-leden en de relatief nieuwe motorclub MC Hardliners. Maar dat verhaal wijst zijn advocaat naar het rijk der fabelen. "Geen idee waar vandaan kwam dat het over een motorbende-oorlog ging. Het hele woord Hardliners is niet gevallen tijdens de rechtszaak", aldus advocaat Remco Kint. 

"De doorgesnoven man heeft ook helemaal geen banden met een andere motorbende", aldus de advocaat, die eerder al wel bevestigde dat Rogier H. lid is van de MC Hardliners. 

Veel spijt

H. sluit zijn betoog af met dat hij niet zichzelf was, ook door privé-omstandigheden. "Ik heb spijt van wat ik heb gedaan en het verdriet wat ik veroorzaakt hebt bij familie en kinderen. [...] Ik hoop dat jullie mij de kans geven weer de vader te zijn die ik altijd ben geweest."

De uitspraak volgt op 7 mei. 

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]